winterbanden

Hebben winterbanden nut in Nederland?

In met name de Alpenlanden, maar ook in Duitsland zijn winterbanden in winterse omstandigheden verplicht. Heeft je auto die banden niet en raak je daar betrokken bij een ongeluk (zelfs buiten jouw schuld), dan zit je in de problemen. Je krijgt een fikse boete, en het kan leiden tot medeaansprakelijkheid en  ‘grove nalatigheid’, waarbij de verzekeraar betaling kan weigeren.

In Nederland geldt de verplichting om met winterbanden te rijden niet. Maar het is heel verstandig toch tijdig de zomerbanden te verwisselen voor winterbanden.

De voordelen:

Onder de 7 graden Celsius leveren winterbanden een verhoogde grip op de weg. Dit komt door de rubbersamenstelling met een verhoogd silicium-gehalte, hierdoor blijven de banden bij koudere temperaturen langer soepel. Een simpele remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden:

  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo’n 12 meter; op een natte weg 14 tot 15 meter.
  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.

Winterbanden hebben extra groeven en lamellen, zodat sneeuw, smeltwater en regenwater op een vlottere manier worden afgevoerd en je dus minder kans op aquaplaning hebt (auto wordt onbestuurbaar doordat hij op een waterfilm rijdt en geen grip meer op de weg heeft).

Een paar tips

  • Verwissel alle 4 banden en niet alleen de banden op de wielen die door de motor aangedreven worden.
  • Samen met winterbanden kun je het beste een tweede set (stalen) velgen kopen, aangezien lichtmetalen velgen niet goed bestand zijn tegen winterse invloeden en pekel.
  • Rijd niet het hele jaar op winterbanden, bij hogere temperaturen neemt de remweg van deze banden aanzienlijk toe. Winterbanden slijten sneller in de zomer. Verwissel daarom in het voorjaar altijd de winterbanden.
  • Winterbanden kunnen niet worden opgereden tot de wettelijk toegestane minimale profieldiepte van 1,6 mm. Al bij 4 mm is de grip op besneeuwde weg sterk teruggelopen. Ze ‘oprijden’ in de zomer is ook geen optie. Met de afnemende profieldiepte nemen de eigenschappen op de natte weg af, daarnaast is de remweg op droge weg altijd langer dan die van een zomerband. 
  • Verwissel de banden als de R in de maand zit.

Wat kost het extra?

De aanschaf van een set extra (stalen) velgen kost zo’n €200 à €300. Voor het 2 x per jaar verwisselen van de banden ben je in totaal zo’n € 150 kwijt. De winterbanden zijn qua prijs te vergelijken met zomerbanden. Je zomerbanden gaan door de bandenwissel dus wel 2 x zo lang mee.

Doen dus!

Waarom zou je niet die investering doen in je eigen veiligheid… ?  Bedenk dat 4 stukjes rubber ter grote van een briefkaart het enige contact van een auto met de weg is. Hier hangt jouw veiligheid en die van je medeweggebruikers van af.  De verminderde kans op autoschade en verlies van no-claim levert je ook nog een kostenbesparing op.

 

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!