Ferrari Roma Spider

Gloednieuw: Ferrari Roma Spider

Vandaag werd de nieuwste Ferrari gepresenteerd in het El Badi-paleis in Marrakesh (Marokko): de Ferrari Roma Spider. Het is de F169S, oftewel de open (Spider) uitvoering van de Ferrari Roma. De Roma werd al in 2019 gepresenteerd, het heeft dus even geduurd voordat de Ferrari Roma Spider mag optreden. Kijk naar de foto’s, beelden zeggen meer dan woorden. Wat je ziet is een super elegante open sportwagen met een tijdloos design. Ferrari noemt het een 2+ concept, met die twee superkleine zitjes achter de voorstoelen. Uiteraard is de 3.9 liter 620 pk sterke V8 motor van de gesloten Roma ook aan boord, garantie voor een hoop rijplezier.

Opvallend is dat Ferrari voor het eerst, na 54 jaar (365 GTS4), weer heeft gekozen voor een stoffen klapdak.

De buitenkant

De designers van Ferrari hebben hun best gedaan om van de Roma Spider een tijdloos model te maken. Dit is gelukt door de buitenkant minimalistisch te houden qua vorm en lijnenspel, helemaal volgens de traditie van Ferrari. De Spider heeft nauwelijks zichtbare ventilatieopeningen en geen overbodige decoratieve kenmerken. De lange motorkap geeft de auto een dynamische, slanke uitstraling en de voorkant met sharknose-effect lijkt uit een blok staal gehouwen. 

Ten opzichte van de gesloten Roma zijn de verschillen, buiten dan de open dakconstructie, beperkt gebleven tot voornamelijk de achterkant. De carrosserie heeft een uitzonderlijke torsiestijfheid, toch is het gewicht van de Spider maar 84 kg meer dan die van de Roma. 

De softtop dak is in 13,5 seconden tot 60 km per uur te openen en is zo geconstrueerd dat het akoestisch comfort gelijk is aan stalen hardtop exemplaren. Een stoffen dak heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van een stalen klapdak: het scheelt ruimte en gewicht. 

De binnenkant

Het interieur is nagenoeg gelijk aan die van de gesloten Ferrari Roma. De cabine van de F169S heeft een bijna symmetrische lay-out waardoor ook de bijrijder zich meer betrokken kan voelen bij de rijervaring. De verwarmde ergonomische stoelen zijn 18-voudig verstelbaar. Voor extra rijcomfort heeft Ferrari een gepatenteerde winddeflector gemonteerd die is geïntegreerd in de rugleuning van de achterbank, te activeren met een druk op een knop in de middenconsole. Voor koudere dagen is een optionele nekwarmer te verkrijgen. Praktisch is wel weer dat in de achterbankleuning een laadluik zit. 

De motor

De Ferrari Roma Spider wordt aangedreven door die fantastische V8 met twee turbo’s, goed voor 620 pk om de achterwielen te laten draaien. De Spider kan in 3,4 seconden van stilstand naar een snelheid van 100 km/h sprinten, de topsnelheid is meer dan 320 km/h. Met open dak geniet je extra van de hoogtoerige motor met bijbehorend opwindend geluid. Schakelen gaat net als in de dichte Roma met een achttraps DCT automaat met dubbele koppeling, garant voor ongelooflijk snelle schakeltijden.

Ferrari Roma Spider-2
Ferrari Roma Spider-3
Ferrari Roma Spider-4
Ferrari Roma Spider-5
Ferrari Roma Spider-6
Ferrari Roma Spider-7
Ferrari Roma Spider-12
Ferrari Roma Spider-8
Ferrari Roma Spider-9
Ferrari Roma Spider-10
Ferrari Roma Spider-11

Kijk voor meer informatie over de Ferrari Roma Spider op de website van Ferrari.