Formule 1 terug op Circuit Park Zandvoort?

Door de prestaties van Max Verstappen komt bij veel mensen de (onderhuidse) liefde voor Formule 1 racen aan de oppervlakte. Er is nu al sprake van een soort Max-mania. Niet alleen Max wordt daar beter van, maar ook z’n baas Red Bull Racing. En laten we eerlijk zijn; we vinden het eigenlijk allemaal prachtig; zo’n jonge Nederlandse gozer die zijn ding doet waar hij goed in is en alle zure, waarschuwende opmerkingen laat voor wat ze waard zijn. Jaloerse collega’s ziet hij het liefst alleen in z’n achteruitkijkspiegel en dat begint zo langzamerhand aardig te lukken.

Max is hot!

Op 4 en 5 juni zijn op Circuit Park Zandvoort de “Familie Racedagen, driven by Max Verstappen” gehouden en dat was een eerste bewijs van z’n sterrenstatus in Nederland. Max is hot! Voor massa’s nieuwe en oude supporters gaf Max met zijn Red Bull Racing Formule 1-racewagen demonstraties. De eerste keer dat Max in Nederland in een Formule 1 racewagen (toen nog Toro Rosso) reed was op 30 augustus 2014 in Rotterdam, tijdens een event voor genodigden voorafgaand aan de City Racing op de volgende dag. Wij van Lifestyle NWS waren ook uitgenodigd, we stonden vlak achter de vangrail waar Max de brug over de Maas af kwam racen. Het geluid was zo intens dat we stonden te trillen op onze benen. Wow, wat een beleving!

Circuit Park Zandvoort

Van 1950 tot augustus 1985 werden er ook op het circuit van Zandvoort Formule 1 races gehouden. Daar kwam toen om financiële redenen een eind aan. Voor de race van 1986 moesten er veiligheidsaanpassingen gemaakt worden op het circuit en daar was toen te weinig geld voor. Bovendien hadden milieubewegingen zoveel invloed dat een redelijke exploitatie van het circuit niet meer mogelijk was.

Nu met het hernieuwde enthousiasme voor de Formule 1 in Nederland komt hier en daar ook de wens naar boven om weer een Nederlandse F1 Grand Prix te organiseren. Kan dat gaan lukken om het hele circus naar Nederland te halen? En dan op Circuit Park Zandvoort? De gemeente Zandvoort zou dat wel willen, evenals de nieuwe eigenaren van het circuit, het bedrijf Chapman Andretti Partners BV. Overigens zijn de eigenaren van dat bedrijf Menno de Jong en prins Bernhard jr. van Oranje-Nassau.

Het is de vraag of het überhaupt mogelijk is

Daarnaast zou ook Edith Schippers, huidig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier zeer positief tegenover staan. Het overigens wel de vraag of een Formule 1 Grand Prix op het Circuit Park Zandvoort überhaupt mogelijk is. Denk aan de enorme investeringen die gedaan moeten worden in het circuit, maar ook in de infrastructuur; Zandvoort is nu al bij een zomerse dag moeilijk met de auto of openbaar vervoer bereikbaar. Hoe ga je dat handelen als er 100.000 mensen tegelijk op het circuit afkomen? Dan lijkt een splinternieuw circuit bij Lelystad of Almere een betere optie.

Waar de Nederlandse Grand Prix dan ook georganiseerd gaat worden, je krijgt te maken met “het Formule 1 circus”. Hoe zit dit in elkaar?

Een opwindende sport, maar duur

Autoracen is een opwindende sport, maar ook een dure. Sterker nog, het is de duurste sport ter wereld, en dat komt niet alleen door de ontwikkelingskosten van de racewagens en de gigantische salarissen van de rijders. Het komt ook door de organisatie. Die zit als volgt in elkaar:

In 1904 werd al de voorloper van de huidige Fédération Internationale de l’Automobile (FIA in Parijs) opgericht. Het is een internationale federatie van verschillende nationale auto-, motorsport- en motorclubs. De FIA bestaat uit 2 delen:

  1. De FIA World Council for Mobility and Automobile is verantwoordelijk voor alle niet-sportgerelateerde onderwerpen. Denk aan verkeersveiligheid, milieubescherming (!) en het testen van nieuwe automodellen, de welbekende NCAP botsproeven.
  2. De The FIA World Motor Sport Council is verantwoordelijk voor alle internationale motorsporten waar landvoertuigen aan meedoen met vier of meer wielen. Dit houdt onder andere in dat zij de veiligheid in motorsportwedstrijden probeert te verbeteren. De FIA is verder verantwoordelijk voor het organiseren van een groot aantal motorsportevenementen, bijvoorbeeld de Formule 1 en het Wereldkampioenschap Rally.

Voor het organiseren van een Nederlandse Formule 1 race krijgen we dus te maken met het 2e FIA onderdeel.

Bernie gaat over zo’n beetje alles

Nu heeft de FIA het commerciële onderdeel van de organisatie en de rechten van het FIA Formule 1-wereldkampioenschap uitbesteed aan het bedrijf Formula One Group, opgericht door de bekende jetset figuur Bernie Ecclestone. Bernie is miljardair geworden door zijn aandelen in de Formula One Group voor 70% aan CVC Capital Partners en voor 20% aan JPMorgan te verkopen, de rest van de aandelen heeft hij nog in z’n bezit. En de 85 jarige is zelf bestuursvoorzitter van de Formula One Group gebleven.

Bernie gaat dus over zo’n beetje alles wat met de organisatie van een F1 wedstrijd te maken heeft.
Denk hierbij aan de televisierechten (50 miljoen live kijkers), sponsorgelden, opbrengst gebruik F1 logo’s in fan-artikelen en noem maar op. Een miljarden business dus. Ook betaalt Formula One Group (ook wel FOM genoemd) de prijzengelden aan de winnende teams en de verdeling van de sponsorgelden over de raceteams.

De coördinatie en planning van de races wordt gedaan in samenwerking met de FIA, dat nog wel dus, maar Bernie bepaalt waar de races worden gehouden en wat dat moet gaan kosten. De omzet van 1 Formule 1 race is ongeveer 100 miljoen Euro…..`

In 2016 worden 21 Formule 1Grand Prix races gehouden en dat is al een vol schema. Bovendien heeft Bernie al eens aangegeven dat er maar plek is voor 1 Formule 1 race in de Lage Landen (België/Nederland) en in België hebben we al Spa Francorchamps.

Kortom…

Kortom: het zit er helaas op korte termijn niet in dat we weer een Nederlandse F1 Grand Prix kunnen beleven en zeker niet in Zandvoort. Voor de verdere toekomst zien we zeker mogelijkheden voor een nieuw circuit in de buurt van Lelystad of Almere. Lobbyen maar!

Klik hier voor een nostalgisch filmpje van de laatste Nederlandse F1 Grand Prix in 1985 op Zandvoort!

formule1_2© Red Bull Media House© Red Bull Media House formule1_3© Red Bull Media House formule1_4© Red Bull Media House formule1_5© Red Bull Media House formule1_6© Red Bull Media House formule1_7© Red Bull Media House formule1_8© 2016 Circuit Park Zandvoort
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!