boekhouder, accountant of fiscalist

Een boekhouder, accountant of fiscalist

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: ondernemerstips om betaalrisico’s te beperken. De Belastingdienst, aangiften, BTW, facturen, aanslagen… Het zijn onderwerpen die veel ondernemers het liefst vermijden, en als het even kan volledig uitbesteden en niet meer naar omkijken. Welke mogelijkheden bestaan hiervoor voor ondernemers?

Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig wel een administratie- of accountantskantoor. Voor ondernemers is er dus keuze genoeg. De gemiddelde ondernemer, en dan vooral de startende ondernemers, laten hun keuze afhangen van hun budget. Is dat verstandig? Nee, want goedkoop kan niet alleen tot duurkoop leiden, maar zelfs tot een faillissement!

De verschillen

Voor het uitbesteden van de administratie en geschillen met de Belastingdienst, kan iedere ondernemer kiezen voor een boekhouder, een belastingconsulent, een accountant of een fiscalist. Wat is het verschil tussen deze beroepen? Een boekhouder registreert alle inkomsten en uitgaven. Een accountant controleert en corrigeert het werk van een boekhouder. Ook mag een accountant een jaarrekening opstellen. Een belastingconsulent is iemand die na het volgen van een paar fiscale cursussen zijn “fiscale kennis” aan zowel particulieren als ondernemers aanbiedt. Een fiscalist is gespecialiseerd in de belastingwetgeving, controleert fiscaal de accountant en is gespecialiseerd in de belastingbesparende tips.

Is een boekhouder of accountant genoeg?

Vast wel, maar slim is het niet! Een boekhouder en een accountant zijn namelijk niet dagelijks bezig met de veranderingen binnen de belastingwetgeving en begrijpen de fiscale wetgeving ook niet altijd. Als een boekhouder of een accountant een wetswijziging of een belastingbesparende tip over het hoofd ziet, dan kan dit een ondergang worden voor je onderneming. Jij blijft immers verantwoordelijk voor je eigen administratie. Vraag daarom vandaag nog aan je administratiekantoor wie zij in dienst hebben, wat diens specialisaties zijn en of ze ook fiscalisten in dienst hebben. Niet? Dan kan goedkoop al snel duurkoop worden voor je onderneming.

Toegevoegde waarde van een fiscalist

Een fiscalist wordt in de volksmond ook wel een belastingadviseur genoemd. Een fiscalist is een belastingspecialist die niet alleen je belastingaangifte controleert, maar ook met je meedenkt en beoordeelt of er nog aanpassingen moeten worden gedaan in het fiscaal beleid van je onderneming. Ook particulieren kunnen de hulp van een fiscalist inschakelen. Je kunt dan denken aan situaties als wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe woning is gekocht, bijzondere ziektekosten zijn gemaakt of reiskosten voor werk, en niet duidelijk is hoe dit in de aangifte moet worden opgeven. Een fiscalist staat niet tegenover maar naast de ondernemer of de particulier. Door de helicopter view waar een fiscalist over beschikt, zal hij of zij snel in staat zijn de belastingbesparende tips te signaleren, wat al snel honderden euro’s kan schelen.

Tegenwoordig werken steeds meer fiscalisten met prijsafspraken in plaats van uurtarieven. Zo ook Miss Legal. Alle fiscale werkzaamheden worden tegen een vooraf afgesproken tarief uitgevoerd.

Vragen?

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, of hulp kunnen gebruiken bij een soortgelijke kwestie, neem dan gerust contact met ons op. Miss Legal kan jou van een gratis eerste advies voorzien over wat je zelf kunt doen en welke vervolgstappen wij – indien gewenst – voor jou kunnen nemen en voor welk bedrag.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!