elektrische scooter

De voordelen van een elektrische scooter

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat vanaf 2025 alle nieuwe scooters met een begrenzing van 25 kilometer per uur, elektrisch moeten zijn. Vanaf 2030 geldt dat ook voor alle nieuwe scooters die 45 kilometer per uur kunnen rijden. Daarom is het als scooterrijder inmiddels een must om je te verdiepen in het fenomeen elektrische scooter. Gelukkig zijn er ten opzichte van de benzinescooter een hoop voordelen op te noemen. Wij hebben deze punten even overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Zuiniger

Allereerst is een elektrische scooter een stuk zuiniger als het gaat om de verbruikskosten. Het elektrisch laden van je scooter is zelfs ruim drie keer goedkoper dan het tanken van benzine. Op jaarlijkse basis ga je dat dus zeker in de portemonnee merken.

Milieuvriendelijker

Een elektrische scooter is uiteraard veel beter voor het klimaat en de algehele luchtkwaliteit. Bij de productie van elektriciteit komt weliswaar CO2 vrij, maar die is stukken lager dan de uitstoot bij het gebruik van benzine. En misschien denk je: ver van mijn bed show als in 2030 pas alle scooters elektrisch moeten zijn, maar in meerdere gemeentes in Nederland heerst er nu al een streng milieubeleid door middel van ingevoerde milieuzones.

Vanaf 2021 moeten benzinescooters namelijk voldoen aan de nieuwe eisen in de EU-richtlijn voor de uitstoot van schadelijke stoffen: EURO5. Die richtlijn schrijft voor hoe hoog de uitstoot van vervuilende stoffen van een nieuwe benzinescooter maximaal mag zijn. Oudere scooters hebben vaak een veel hogere uitstoot. In Amsterdam en Den Haag zijn al milieuzones ingesteld waar benzinescooters die voor een bepaalde datum geproduceerd zijn, niet meer mogen komen. Elektrische scooterrijders hoeven zich uiteraard geen enkele zorgen te maken om milieuzones.

Geen uiterlijke verschillen

Waar het vroeger zo was dat de elektrische versie van een tweewieler een behoorlijk suffig uiterlijk en imago had (kijk maar naar de eerste elektrische fietsen), is dat in 2021 al lang het geval niet meer. Of je nu kijkt naar een elektrische fiets, een scooter met twee wielen, of naar het aanbod aan elektrische scootmobielen, omdat je gebaat bent bij een extra wiel; er is geen enkel uiterlijk verschil met het stoere benzinezusje. En dat is voor ons sophisticated business ladies, toch stiekem ook wel een belangrijk puntje.

Stiller

En dan tot slot: een elektrische scooter is natuurlijk een stuk stiller. Waar je een bezinescooter al van verre aan hoort komen, zoef je met een elektrische scooter geluidloos over de weg.

Ben jij al overtuigd? En zijn er wat jou betreft nog andere voordelen te benoemen?
Xoxo
Team Lifestyle NWS