buiten schilderen

Buiten schilderen, waar moet je op letten?

Het is al eind oktober en tot voor enkele jaren geleden was dat het moment om te stoppen met de buitenboel te schilderen. Tegenwoordig is het niet meer nodig om nu al te stoppen, want de verfkwaliteit is steeds beter geworden. Zolang het buiten droog is en de buitentemperatuur overdag niet onder de 10 graden komt, kun je nu nog prima buiten schilderen. De verf droogt dan makkelijk. 

Houd altijd het weer in de gaten

Houd wel altijd de weerberichten in de gaten,  probeer minimaal 24 uur voor het gaat regenen, het schilderwerk te laten drogen. Dus niet even gauw schilderen voor de regen, maar neem de tijd. Om een indicatie te geven: lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur en lak op terpentinebasis heeft 16 uur de tijd nodig om te drogen. Na één week is de lakverf volledig uitgehard. Als je schildert bij een buitentemperatuur van  lager dan 5 graden Celsius, dan zal de verf slecht drogen en ook vreemde plekken kunnen gaan vertonen. Overigens loopt het drogingsproces bij boven 30 graden Celsius ook niet goed. 

Begin niet te vroeg op de dag te schilderen en ga ’s avonds niet te lang door. Doe je dit wel, dan loop je het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechtert.

Eén of twee lagen verven?

In principe krijg je het meest professionele eindresultaat door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. Bestaand schilderwerk volstaat met 1 keer overschilderen, bij nieuw hout begin je met grondverf voor een goede hechting tussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.

Zijdeglans of hoogglans?

Hoogglansverf zorgt voor een prachtige glans en een goede afwasbaarheid. Hoogglans is sterker en kan beter tegen de zon, waardoor de lak langer mooi blijft. Doordat het oppervlak erg glad wordt, krijgt vuil ook minder kans om zich te hechten. Met zijdeglans zijn de oneffenheden in de ondergrond minder zichtbaar en heb je al snel een mooi resultaat. Professionele schilders zullen in de regel kiezen voor hoogglans. Toch wordt zijdeglans in Nederland steeds populairder, door de rustige en moderne uitstraling.

Kies in ieder geval altijd voor de beste verf. Voor ons is dat Sikkens, voor zijdeglans Sikkens Rubbol Satura en voor hoogglans Sikkens Rubbol XD High Gloss. Hiermee kun je tot 10 jaar verder zonder opnieuw je schilderoverall te hoeven aantrekken.

Waar kopen wij verf?

Wij kopen onze Sikkens verf online bij Verf Plaza. Je krijgt hier een flinke korting op de adviesprijs en je hebt de keus uit een enorm ruim assortiment. Handig voor welke kleur te kiezen is de online kleurenwaaier. Op werkdagen voor 22:00 uur besteld = morgen in huis en bij bestellingen boven de €50,00 komen er geen verzendkosten bij. Je bestelling wordt dus gratis bij je thuis geleverd. Bestel je voor minder dan €50,00, dan komt er €4,95 aan verzendkosten bij, een track & trace code geeft inzicht in wanneer je bestelling voor je deur staat.