starters woningmarkt

Belastingdienst heeft 5 tips voor starters woningmarkt

Voor starters op de woningmarkt is het, zeker in deze tijd, niet gemakkelijk om een woning te vinden. Met de vrijstelling van overdrachtsbelasting wil de overheid starters meer kansen geven op de woningmarkt. De Belastingdienst heeft daarnaast nog vijf belangrijke tips voor starters op de woningmarkt.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Vanaf 1 januari 2021 betalen kopers van 18 tot 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Tot 1 april geldt dat voor alle woningen, vanaf 1 april alleen voor woningen die niet duurder zijn dan €400.000. Starters hebben hiermee een voordeel: ze besparen voor een woning van €300.000 dus zomaar €6.000. Geld dat starters goed kunnen gebruiken voor andere zaken. Bekijk de voorwaarden voor de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting.

1.Verlaag je maandlasten met de voorlopige aanslag

Met een voorlopige aanslag ontvang of betaal je maandelijks belasting, in plaats van na afloop van het jaar bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting. Voor woningeigenaren gaat het hierbij meestal om een maandelijkse teruggaaf door de hypotheekrenteaftrek waar zij gebruik van kunnen maken. De voorlopige aanslag verlaagt daarmee dus je maandlasten. Het is slim om de voorlopige aanslag direct bij het afsluiten van de hypotheek aan te vragen, zodat je kort daarop al de eerste teruggaaf krijgt.

Heb je al een voorlopige aanslag of wijzigt jouw financiële situatie gedurende het jaar? Bijvoorbeeld door een wijziging in het salaris, een extra aflossing op de hypotheek of veranderde aftrekposten Geef wijzigingen snel door en pas de voorlopige aanslag aan.

2. Belastingvoordeel door aftrekposten

Als je voor het eerst een woning koopt, verandert het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt. Je mag namelijk de rente die je betaalt over je hypotheek of lening opgeven als aftrekpost. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Het eerste jaar – het jaar waarin je de hypotheek afsluit – mag je zelfs eenmalig nog meer kosten aftrekken. Dit zijn kosten die je hebt gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek zoals de kosten van een hypotheekadviseur en eventuele taxatiekosten. Voorwaarde is dat de gemaakte kosten nodig zijn voor het verkrijgen van de lening. Op belastingdienst.nl/koopwoning staat een overzicht van de aftrekposten.

3. Bewaar belangrijke gegevens

Het is aan te raden relevante gegevens en documenten zoals de jaaropgaaf van de hypotheek, gegevens over leningen en schulden en de WOZ-waarde goed te bewaren. Deze gegevens heb je nodig voor het aanvragen en actualiseren van je voorlopige aanslag en het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Voor starters die het huis verbouwd hebben en daarvoor een lening zijn aangegaan, is het ook slim alle facturen en bonnen van de verbouwing te bewaren.

4. In 2021 schenking tot €105.302 belastingvrij voor aankoop huis

Voor de aankoop van een huis kun je in 2021 tot € 105.302 als schenking ontvangen van bijvoorbeeld je ouders of grootouders. Hierover betalen zij geen schenkbelasting. De belangrijkste voorwaarde hierbij is wel dat je het geld gebruikt om een eigen woning te kopen of te verbouwen, de hypotheek of restschuld van je eigen woning af te lossen, of de erfpacht- opstal- of beklemmingsrechten van de woning af te kopen. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe het zit met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning.

5. Alles over de financiering van een koopwoning op één plek

Alle belastingzaken over de financiering van een koopwoning vind je op www.belastingdienst.nl/koopwoning. Speciaal voor iedereen die voor het eerst een huis heeft gekocht heeft de Belastingdienst nog een apart overzicht gemaakt met de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden.

Meer lifestyle artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek! Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!