Geschiedenis Amsterdam Fashion Week

Geschiedenis Amsterdam Fashion Week

Deze week is het weer zover: The Amsterdam Fashion Week op het terrein van de Westergasfabriek. De Amsterdam Fashion Week zoals wij die kennen bestaat vanaf 2004, de geschiedenis van de Amsterdamse modeweek gaat echter terug tot 1947.

De eerste Fashion Week in 1947

Vanaf de jaren ’30 ontwikkelde Amsterdam zich langzaam maar zeker tot het modecentrum van Nederland, en ontving in het buitenland vooral waardering met de ontworpen dameskleding. Na de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Nederlandse Damesconfectie Industrie de eerste Fashion Week georganiseerd in Amsterdam, speciaal voor buitenlandse inkopers. Vanaf dat moment vond de modeweek twee keer per jaar (mei en november) plaats in Amsterdam. Mede dankzij de modeweken verdrievoudigde de Nederlandse kledingexport in drie jaar tijd.

Nederlandse ontwerpen niet in Nederland verkrijgbaar

Het grootste deel van de Nederlandse damesmode werd ontworpen voor het buitenland en was dus niet verkrijgbaar in Nederland zelf. Zo ontstond er dan ook een behoorlijke onvrede onder vrouwelijk Nederland. Nederlandse kranten en het Polygoonjournaal kwamen deels tegemoet aan deze kritiek. Zij volgden het evenement vooral in de beginjaren op de voet, en begonnen de Nederlandse bevolking van modeadviezen en verslagen te voorzien.

Doorstart in 2004

In de loop van de jaren ’60 kreeg de Nederlandse mode-industrie het moeilijk. Daarmee kwam er tijdelijk een einde aan de Amsterdamse modeweek, maar in 2004 besloot James Veenhoff de oude traditie weer in ere te herstellen. Hij vormde in de jaren die volgden de drijvende kracht achter wat de Amsterdam International Fashion Week ging heten.

“Sinds de eerste editie van de Amsterdam Fashion Week in 2004, waarbij er drie catwalkshows plaatsvonden, is het evenement uitgegroeid tot iets veel groters. Het is een week geworden waarbij zowel bekende als beginnende ontwerpers en modemerken hun collecties tonen. In totaal worden er tijdens deze Amsterdam Fashion Week, die plaatsvindt van 23 t/m 27 januari 2013, 35 collecties getoond van zowel bekende namen als aanstormend talent. Daarmee heeft het catwalkprogramma van de internationale modeweek dit jaar een record te pakken.”

Bron: www.isgeschiedenis.nl

Meer fashion artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS fashionrubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!