AMG 50 jaar

Het bedrijfsonderdeel van Mercedes-Benz waar alles draait om snelheid, AMG, is alweer 50 jaar. Vooral de laatste jaren is het hard gegaan met Mercedes-AMG. Op dit moment zijn er al 56 verschillende automodellen te koop onder het label Mercedes-AMG. Het zijn sedans, coupés, suv’s en cabriolets die de top vormen van het Mercedes-Benz aanbod met een vermogen van 367 pk tot 630 pk. De Mercedes-AMG GT is het enige model dat niet ook door Mercedes-Benz wordt aangeboden. Naast de personenauto’s voor de openbare weg is AMG ook actief in de Formule 1 met het succesvolle team Mercedes-AMG Petronas. Op dit moment zijn de coureurs van dit topteam Lewis Hamilton and Valtteri Bottas. Ook is Mercedes-AMG het succesvolste team in de Duitse Touring Car Championship (DTM).

Als je kijkt naar hoe topondernemingen in de wereld ooit gestart zijn, dan vind je altijd een of meerdere mensen die een grenzeloze passie en overtuiging hadden om iets te bereiken. Bij AMG is dat niet anders.

Historie

De ingenieurs Hans Werner Aufrecht en Erhard Melcher werkten 50 jaar geleden in de ontwikkelingsafdeling van Mercedes-Benz aan de 300 SE Racing motor voor het Duitse Touring Car Championship. Beide mannen hadden een passie voor het ontwikkelen van de snelste motoren voor racewagens. Toen Mercedes-Benz alle motorsport activiteiten beëindigde gingen de mannen in hun vrije tijd in het huis van Aufrecht verder met het doorontwikkelen van de 300 SE motor. In 1965 ging de coureur Manfred Schiek met een auto met die 300 SE motor racen in de Duitse Touring Car Championship. En met succes, 10 keer won Schiek de race. Hiermee was de naam gevestigd van Aufrecht en Melcher. Ze stichtten in 1967 hun eigen bedrijf, “Aufrecht Melcher Großaspach Ingenieurbüro, Konstruktion und Versuch zur Entwicklung von Rennmotoren” oftewel kortweg AMG. Kernactiviteit was het verbeteren en geschikt (lees;sneller) maken van Mercedes-Benz motoren voor prive-teams in de racesport. Vanaf 1970 kon je bij AMG ook je Mercedes-Benz voor de openbare weg sneller laten maken.

Motorenfabrikant werd AMG in 1984

Motorenfabrikant werd AMG in 1984. Melcher ontwikkelde een innovatie; een volledig onafhankelijk cilinderkop met vier kleppen per cilinder. In 1986 kwam AMG met de legendarische 5,0-liter V8 (bijnaam; “The Hammer”) voor de E-Klasse Coupe. In die jaren ging AMG een samenwerking aan met Mercedes-Benz voor de DTM raceklasse. Dit leidde tot 50 overwinningen tussen 1988 en 1993. AMG groeide door tot een bedrijf met 400 werknemers. De samenwerking met Mercedes-Benz werd nog intensiever met de ontwikkeling in 1993 van de Mercedes-Benz C 36 AMG. Op 1 januari 1999 verkocht Hans Werner Aufrecht zijn meerderheidsbelang in AMG aan Mercedes-Benz en op 1 januari 2005 het restant. De productie- en ontwikkelingsactiviteiten gingen verder onder de naam Mercedes‑AMG GmbH. In de fabriek in Affalterbach, bij Stuttgart, waar alle Mercedes-AMG’s worden gebouwd, werken nu zo’n 1.500 mensen. Hans Werner Aufrecht richtte in 1999 voor z’n motorsport activiteiten voor de Duitse Touring Car Championship (DTM) een nieuw bedrijf op; H.W.A. GmbH. Daarin werken op dit moment ongeveer 200 medewerkers.

De succesformule volgens AMG? Bekijk de video hierboven!

Meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!