Ashwagandha

Alles over Ashwagandha voedingssupplementen 

Ooit wel eens van Ashwagandha gehoord? Letterlijk betekent het ‘de wetenschap van lang leven’, dat klinkt natuurlijk al goed. Vanwege de vele gezondheidsvoordelen is Ashwagandha inmiddels een populair voedingssupplement, verkrijgbaar in Vcaps (vegetarische capsules), tabletten, capsules en poeder. Nieuwsgierig geworden? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Waar komt het vandaan?

Ashwagandha wordt ook wel Indiase Ginseng, Withania of Winterkers genoemd. Zowel de plant zelf als de bessen en zelfs de wortels, worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeswijze die zijn oorsprong vindt in India. Ayurvedische geneeskunde is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent.

Ashwagandha is een kleine struik die behoort tot de Solanaceaanse familie, die vooral in India groeit. Inmiddels is de plant echter ook in Afrika, Zuid-Azië, het Middellandse Zeegebied en Mauritius te vinden. Ashwagandha is een meerjarige plant die tot wel anderhalve meter hoog kan worden. Aan de struik bloeien groene of paarse bloemen en de uiteindelijke vruchten zijn fel rood.

De naam Ashwagandha is overigens ontstaan door de sterke specifieke geur die omschreven wordt als ‘paard-achtig’. In het Sankriet betekent ‘ashva’ paard en ‘ghanda’ geur. Grappig feitje:  al eeuwen gaat de legende in India, dat wanneer je het extract van deze plant tot je neemt, je de kracht en vitaliteit krijgt van een paard.

Waar is het goed voor?   

Ashwagandha is een adaptogeen, een kruid dat zijn functie kan aanpassen naar de behoeften van het lichaam, hoe bijzonder is dat? Ashwagandha ondersteunt allereerst de algemene gezondheid. Het staat er daarnaast om bekend dat het een rustgevende werking heeft. Het kan eveneens een positieve invloed hebben op je energiehuishouding en stress helpen verminderen. Tot slot werkt het ontstekingsremmend (goed bij gewrichtsklachten) en ondersteunt het de normale werking van het hart. Deze claims zijn overigens op het moment van schrijven, in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

In India is het heel normaal om een dagelijks drankje met Ashwagandha te nemen voor algemene ondersteuning van de gezondheid.

Gebruik en dosering

Zoals eerder in dit artikel vermeld, kun je Ashwagandha kopen in diverse vormen. Is het slikken van capsules voor jou geen probleem, dan is dit de beste keuze. Doe je dat liever niet, dan kun je kiezen voor de poedervorm, die je bijvoorbeeld gemakkelijk kunt mengen door een smoothie. Een gebruikelijke dosering voor Ashwagandha is 250 tot 600 gram per dag.

Er zijn veel verschillende soorten Ashwaghanda op de markt, maar Ashwaghanda KSM-66 wordt gezien als één van de beste soorten. Voor dit specifieke extract worden echt alleen de wortels van de Ashwagandha plant gebruikt, zonder toevoeging van andere delen van de plant zoals de vruchten en de bladeren. Nadeel is wel dat de wortels het meest kostbare gedeelte van de plant zijn, de prijs van deze supplementen ligt dan ook hoger. 

Hoewel het gebruiken van Ashwagandha bewezen veilig is voor gezonde mensen, wordt het nemen van dergelijke supplementen wel afgeraden tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding, simpelweg omdat hier nog geen onderzoeksresultaten en veiligheidsgegevens over bekend zijn.