duurzamere kerstcadeaus

9 x duurzamere kerstcadeaus

Het woord ‘duurzaamheid’, je kunt tegenwoordig simpelweg niet meer om de term heen. Wat betekent dat woord eigenlijk? En wanneer ben je als persoon duurzaam bezig? Tel je pas mee als je een dak vol zonnepanelen en een elektrische auto hebt? Thuis zuiniger met water, elektriciteit en voedsel omgaan is natuurlijk al een stapje in de goede richting. Maar ook met goede keuzes op het gebied van vervoer, eten en spullen kun je al verschil maken. En onder dat laatste valt natuurlijk ook het kopen van kerstcadeaus; geef een ervaring cadeau of ga bijvoorbeeld eens voor houten speelgoed. In dit artikel een aantal tips voor het aanschaffen van duurzamere kerstcadeaus. 

1. Bestel niet online maar bezoek de fysieke winkel

We beginnen maar even met de grootste inkopper op dit gebied: kruip achter die computer vandaan en bezoek een fysieke winkel. Naast het hoge duurzaamheidsgehalte van deze actie, is het ook nog eens gewoon heel erg leuk om diverse winkeltjes af te struinen voor leuke kerstcadeautjes en je support er de lokale ondernemer mee.

2. Geef een beleving cadeau

Geef een belevenis cadeau! Ga iets leuks doen met elkaar, geniet van een weekendje weg of ga naar een pretpark. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ergens heerlijk een hapje te gaan eten en daarna een bioscoopje te pakken. Er is echt meer dan genoeg te doen tijdens deze gezellige wintermaanden, en daarvoor hoef je echt het land niet te verlaten.

3. Maak je cadeau zelf

Het klinkt misschien een beetje tuttig maar maak je duurzamere kerstcadeaus dit jaar eens zelf. Knutsel iets in elkaar als een sjaal of een ketting, maak een zelfgebakken taart of kook een driegangenmenu. Geef een oud meubelstuk een opknapbeurt en een likje verf. Cadeaus waar meer ziel en zaligheid inzit dan vrijwel ieder alternatief uit een winkel of webshop, worden altijd meer gewaardeerd.

4. Go vintage

Als je op vintage-jacht gaat, weet je zeker dat je een uniek cadeau hebt. Daarnaast is het wat ons betreft zeker geen straf om een aantal gezellige tweedehands wintermarkjes te bezoeken of in leuke vitagewinkeltjes rond te kijken. En je bent ook nog eens mega duurzaam bezig.

5. Check of het fysieke cadeau ook een digitale optie heeft

In het huidige digitale tijdperk zijn er genoeg alternatieven voor het fysieke cadeau dat jij dit jaar voor jouw geliefden in gedachten hebt. Zoals een e-book variant van een gewenst boek of geef een KOBO plus abonnement cadeau waarbij je een digitale bibliotheek tot je beschikking hebt met keuze uit meer dan tienduizenden Nederlands- en Engelstalige boeken. Maar ook jouw favoriete kranten of tijdschriften zijn tegenwoordig natuurlijk digitaal verkrijgbaar als duurzamere kerstcadeaus. Het scheelt in ieder geval een hele hoop papier.

6. Geef een duurzaam cadeau

Wil je toch iets met een strik erom geven? Gelukkig zijn er genoeg duurzame cadeaus te geven. Denk bijvoorbeeld aan een leuke notebook van speciaal gerecycled materiaal of bijzondere en duurzaam geproduceerde sieraden. Op zoek naar een kleiner cadeautje? Ook het assortiment eerlijke chocolade of bijvoorbeeld koffiebonen is tegenwoordig zeer uitgebreid.

7. Check het materiaal van je cadeau

Gaat een geheel duurzaam geproduceerd product je net even te ver? Check dan in ieder geval het materiaal van je cadeau en kies voor meer natuurlijkere grondstoffen. Vermijd plastic en ga bijvoorbeeld dit jaar eens voor een houten poppenwagen voor je kind in plaats van een variant van kunststof. Dat is niet alleen duurzamer, het ziet er wat ons betreft ook nog eens veel stijlvoller uit.

8. Geef een cadeaubon

Soms is het vinden van het juiste cadeau voor iemand een stukje ingewikkelder dan gedacht. Combineer dan eens het digitale en het geven van een beleving: geef een cadeaubon! En omdat je in de wirwar van aangeboden cadeaukaarten soms de bomen door het bos niet meer kunt zien, hebben wij 10x de leukste cadeaukaarten om te geven voor je op een rij gezet.

9. Duurzame nacht- en loungekleding

Een heerlijke pyjama, een cosy paar huissokken een stijlvolle kimono. Met een cadeau op het gebied van nacht- en loungekleding zit je natuurlijk altijd goed. Ook op dit gebied zijn er genoeg duurzame opties. Zo heeft het het Britse bedrijf Asos online een speciale Eco Edit. Deze zie je alleen niet in het menu staan. Typ ‘Ecomerken’ in het zoekveld en je krijgt een selectie van meer dan 800 items op het gebied van beauty en mode. Hieronder vallen onder meer zeer de duurzame merken, maar ook duurzamere opties van het eigen label van Asos. Om in aanmerking te komen voor de Eco Edit moet de kleding een aantoonbaar lagere voetafdruk hebben en/of geproduceerd zijn onder eerlijke(re) arbeidsomstandigheden. Maar ook bij H&M kun je terecht voor duurzamere kleding. Kies in het menu voor de ‘Conscious Style’. Hieronder vind je items van biologisch katoen, deels gerecycled en Tencel.

 

Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!
Image from rawpixel.com