creatief schrijven

Creatief schrijven: 9 tips voor de meest creatieve teksten

Een tekst zonder creativiteit is als een softijsje zonder sprinkles. Een beetje saai, en lang niet zo lekker als dat het zou kunnen zijn. Maar laat het nou net die kleurrijke discodip zijn die de meeste mensen achterwege laten. Met deze spoedcursus creatief schrijven, smaken jouw teksten straks net zo lekker als een koud ijsje mét sprinkles op een warme zomeravond. 

Wat misschien wel het belangrijkste is voor een fijne tekst is het ritme ervan. De manier waarop een tekst zich afspeelt in je hoofd – ook wel ‘de flow’ genoemd. 

Een goede flow bij creatieve teksten

Let tijdens het creatief schrijven voor een goede flow op het volgende:

  • Gebruik geen dubbele woorden. Teveel dezelfde woorden verstoren het ritme. Kies liever voor een mooi, passend synoniem. En ja, daar mag je gewoon ‘synoniemen.net’ voor gebruiken.
  • Wees duidelijk in je boodschap. Liever een kort en duidelijk verhaal dan een ellenlange tekst waarin je eigenlijk drie keer hetzelfde zegt. Wees kritisch en schrap de zinnen die niks toevoegen. 
  • Doe niet te moeilijk. Mooi schrijven is niet hetzelfde als veel moeilijke woorden gebruiken. Je wil niet dat je lezer een woordenboek naast je tekst moet houden.
  • Wissel de lengte van je zinnen af. Een vast ritme klinkt saai en eentonig. Lange zinnen mogen best lang zijn, mits ze goed leesbaar zijn door middel van leestekens en een duidelijke opbouw. Maar wissel ze af met korte zinnen. Zo kort zelfs. Dat houdt de aandacht vast en leest prettig.  
  • Schrijf actief. Maak passieve zinnen minder wollig en buig ze om in actieve zinnen.

‘Het ijsje werd door haar gegeten op het zonnige terras’ verander je in ‘Ze at haar ijsje op het zonnige terras.’ Nog beter? Schrijf in tegenwoordige tijd en maak algemene werkwoorden specifieker: ‘Ze likt aan haar ijsje op het zonnige terras.’

Gefeliciteerd. Je hebt de eerste sprinkles over je tekst gegooid. Maar je wil natuurlijk voor die extra schep mét wafeltje én slagroom gaan. Dat doe je zo: 

  • Associaties. Metaforen en vergelijkingen zijn leuk, maar pas op voor clichés. ‘Zo rood als een kreeft’ is bijvoorbeeld minder leuk dan ‘zo rood als mijn neus na een lange stranddag’.  
  • Persoonlijke verbinding. Over iets persoonlijks schrijven is vaak makkelijker en bovendien grijpt het de aandacht van de lezer. Probeer dus bij ieder onderwerp iets te vinden dat je aanspreekt en gebruik dit als startpunt. 
  • Humor. Maar alleen als je ook echt grappig bent. En don’t push it. 
  • Een inspirerende werkplek. Elke dag aan hetzelfde bureau zitten werkt weinig inspirerend. Hup, de deur uit! Zo bedacht Harry Mulisch zijn mooiste verhalen aan de bekende leestafel van Café Americain. Na de renovatie van het café was de leestafel even verdwenen. Maar, gelukkig is hij terug. En om dit te vieren lanceert Café Americain een literair programma met o.a. DeLiteraireKaravaan waar schrijvers voordragen uit eigen werk, Over inspiratie gesproken. Dus, channel your inner Mulisch en ga eens dagje schrijven aan de leestafel. Dit hoeft overigens niet je hele maandsalaris te kosten. Met de Read & Eat-actie drink je voor €22,50 de hele dag onbeperkt koffie, thee en water en lunch je met een pompoensoepje, salade én een sandwich. 

Hou de Facebook-pagina van Café Americain in de gaten voor het literaire programma.

De rest van het werk is aan jou. En vergeet niet; hoe meer ijsjes je eet, hoe makkelijker het schrijven wordt. (Nee, dit was geen metafoor.)

Tekst: Kristel, Typhoon Hospitality
Meer carrière-artikelen lezen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS carrièrerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!