het zwarte woud

4 redenen om deze zomer het Zwarte Woud te bezoeken

In de uitgestrekte natuur van het Zwarte Woud vind je volop ruimte en frisse lucht. Of je nu met een groepje op pad bent, rust of avontuur zoekt, in deze regio kun je veilig vakantievieren. Er zijn meerdere redenen om juist nu voor het grootste middelgebergte van Duitsland te kiezen. 

Actief bezig zijn in de pure natuur

In de 11.100 km2 grote vakantieregio is de natuur niet alleen het decor, in tegendeel, natuur is voor velen de eigenlijke reden voor een vakantie. Nergens kun je deze zo intensief beleven als in het Zwarte Woud. Hier zijn voor iedere sportieveling talrijke fiets- en wandelpaden, MTB-routes, singletrails en panoramaroutes aangelegd. 

Een van de regio’s waar je natuur beleven en actief bezig zijn perfect kunt combineren is het Hochschwarzwald. Hier vind je uitgestrekte wouden, panoramische vergezichten, meren, ruige kloven en watervallen.  De 12 ‘Geniesserpfade’ staan bekend om hun fantastische uitzichten en, heel bijzonder, rustpunten met specialiteiten uit de regio. Ze vallen allemaal in de categorie Premium-wandelroutes, een titel  die wordt verstrekt door het Deutsche Wanderinstitut aan rondwandelingen van 6 tot 15 kilometer door interessante landschappen en ook nog eens goed gemarkeerd zijn. Ontdek je Hochschwarzwald liever vanaf het stalen ros, dan is de ‘Gipfeltrail Hochschwarzwald’ van 140 km lengte een mooie uitdaging. Watersporters vinden alles wat hun hartje begeert op de Titisee of Schluchsee: van roeien tot suppen.

Verwen jezelf, je hebt het verdiend!

Goed eten en natuur beleven; in Baiersbronn gaat dat goed samen want het dorp gelegen in het Nationalpark telt vele sterrenrestaurants én een uitgestrekt wandelgebied. Je kunt gerust spreken van een ‘culinaire wandelhemel’, maar wel een van 550 kilometer lengte. Tijdens de wandeling over het ‘Wildkräuterpfad’ leggen experts bijvoorbeeld alles uit over de veelzijdige plantenwereld en hoe je hiervan in de keuken gebruik kunt maken. Baiersbronn heeft intussen ook typische specialiteiten, bereid met lokale ingrediënten uit de natuur: dennenhoningijs, ‘Grindeschinken’ en ‘Apfelbrand’. Ook zonder wandeling kun je hiervan genieten.

Wijnliefhebbers komen helemaal aan hun trekken op de Badische Weinstrasse. De 500 kilometer lange wijnroute slingert al meer dan 60 jaar door het westelijke deel van het Zwarte Woud. Wijnboeren aan deze route nodigen uit om deel te nemen aan wijnfeesten, wijnproeverijen of een vakantie op hun erf. Graag geven ze een kijkje achter de schermen van de productie van hun ‘druivennat’. Zo’n 250 locaties maken deel uit van de Weinstrasse.

het zwarte woud-2

Bezoek een groene stad

Freiburg, de onofficiële hoofdstand van het Zwarte Woud, is niet alleen de groenste stad van Duitsland maar heeft ook nog eens de meeste zonneschijn. Een bezoek aan het middeleeuwse meesterwerk en symbool van deze stad – de Münster met zijn 116 meter hoge toren – mag niet in het programma ontbreken. Duik ook de straatjes in van de schilderachtige Altstadt. Hier stromen ook de Bächle, stroompjes die dwars door de straten en steegjes hun weg vinden. Het verhaal wil dat iedereen die in zo’n beekje stapt, terugkeert naar Freiburg en hier een partner vindt. Ook als je niet in een Bächle stapt kom je zeker een keer terug. Om te shoppen in het grote winkelgebied bijvoorbeeld of te genieten van lokale lekkernijen in de talrijke restaurants.

Karlsruhe kan gezien worden als de ‘poort’ naar het Zwarte Woud. Het staat ook bekend als de fietsvriendelijkste stad van Duitsland. In de vele groene delen van de stad is het zalig bijkomen van een fietstocht of wandeling: parken, bossen en meren liggen midden in de stad. Populair is het in 1731 in Franse barokstijl gebouwde slot met een Engels stadspark. Een route van 2,5 kilometer verbindt de verschillende highlights met elkaar. In de naast gelegen botanische tuin bracht de stichter van de stad, Karl Wilhelm, als een persoonlijke lusthof bloemen en planten uit de hele wereld samen die nog steeds te bewonderen zijn.

Vanuit het midden van Freudenstadt loop je in 10 minuten naar de Kienberg. Hier start de Premium-wandelroute ‘Tannenriesen Freudenstadt’. Een app die je onderweg verhalen en wetenswaardigheden over de regio vertelt leidt wandelaars langs de grootste dennenboom van het Zwarte Woud: de ‘Grossvatertanne’. Andere routes gaan langs andere reuzen maar ook uitspanningen waar je met regionale specialiteiten weer op krachten kunt komen. Genoeg van dennenbomen? Op de Rosenweg wachten 2.200 soorten rozen. Vanaf de Herzog Friedrich Turm heb je vervolgens weer een geweldig zicht op het vertrekpunt: Freudenstadt.

het zwarte woud-3

Bijkomen en ontspannen

Rust en ontspanning zijn in deze periode belangrijker dan ooit. In Badeparadies Schwarzwald waan je je in drie verschillende themagebieden op vakantie in de tropen. Avontuurlijke glijbanen, grote zwembaden en verschillende sauna’s geven je meteen dat vakantiegevoel. Een uitgebreid pakket aan hygiënemaatregelen zorgt voor een veilige ontspanning: de frequentie van schoonmaak en desinfectie is verhoogd, online ticketreservering met een check-in-tijdslot en een eigen ligplek zorgen voor zekerheid en comfort.

Ontspanning is ook gegarandeerd in wellness- en gezondheidscentrum Solemar in Bad Dürrheim. Het centrum met de hoogst gelegen natuurlijk bron in Europa telt verschillende baden. Daarnaast is het prettig bijkomen van de afgelopen periode in een stoombad, een strandlandschap, een Dode Zee-grot, een Kneipp-afdeling, een wellnessafdeling, een sauna in typische Schwarzwald-stijl en een ‘Kurpark’. Als gezondheidscentrum is hygiëne hier altijd al een topprioriteit.

De eventuele voorwaarden en heersende maatregelen voor dit gebied zijn hier terug te vinden.

Images: photo 1: Klaus Hansen, photo 2: FWTM-Baschi Bender, photo 3: Kur-und Bäder GmbH.