brandstofbesparing

10 tips voor brandstofbesparing

Natuurlijk, met elektrisch rijden ben je onderweg qua verbruik goedkoper uit dan met fossiele brandstoffen. Maar bereken je de totale kosten per kilometer, dan is elektrisch rijden, door de hogere aanschafkosten, voor de gemiddelde autorijder nog zeker niet goedkoper. De verwachting is dat over een paar jaar de aanschafprijzen van elektrisch aangedreven auto’s gelijk of zelfs lager zullen zijn dan die van vergelijkbare auto’s op benzine of diesel. Tot het tijd is om over te stappen helpen onderstaande tips voor brandstofbesparing om nog flink wat brandstofkosten te besparen bij het rijden op de traditionele brandstoffen.

Ga regelmatig naar de garage voor een onderhoudsbeurt 

Ook hier gaan de kosten voor de baat uit. Door je aan de voorgeschreven onderhoudsintervallen te houden verleng je niet alleen de levensduur van je auto, maar verlaag je ook brandstofkosten. Zo kan bijvoorbeeld een vuil luchtfilter je wel 30 tot 50% meer brandstofverbruik opleveren. 

Check om de 14 dagen de bandenspanning

Rijden met te zachte banden kan, nog afgezien van de impact op het rijgedrag van je auto, het brandstofverbruik tot wel 10% doen stijgen. Bij de meeste tankstations kun je de bandenspanning simpel checken. Verwissel na de winterperiode ook tijdig de winterbanden, want die hebben een aanzienlijk hogere rolweerstand dan zomerbanden, en dus een hoger brandstofverbruik tot gevolg.

Vermijd onnodige belading 

Maak van je auto geen opbergplaats van spullen die je niet altijd nodig hebt. Tel het gewicht maar eens bij elkaar op, de meeste auto’s zijn hierdoor maar zo 20 kilo zwaarder dan nodig. Extra gewicht kost extra brandstof. Denk ook aan ski-boxen en lichtgewicht dakdragers. Het is wel belangrijk dat je deze direct van het dak verwijdert wanneer je ze niet meer nodig hebt, dat bespaart je zomaar 10% brandstofverbruik. Met de aerodynamisch gevormde dakdragers van Thule heb je bovendien minder luchtweerstand en bespaar je dus extra.

Anticipeer op verkeerssituaties

Laat de auto uitrollen als je moet stoppen voor een stoplicht of bij het naderen van een file. Door voldoende afstand te houden op voorliggers hoef je ook minder plotseling te remmen. Het levert ook minder stress op en je komt relaxter aan op plaats van bestemming.

Gebruik de airco in plaats van de ramen te openen

Wel zo lekker, met heet weer het armpje op de raamsponning. Toch is dat bij met name hogere snelheden niet zo’n goed idee, rijden met open ramen verhoogt de luchtweerstand en dus het brandstofverbruik.

Maak gebruik van de eco-modus 

Moderne auto’s hebben meestal een eco-modus en die zit er niet voor niets op. Tijdens het rijden merk je het zelf eigenlijk nauwelijks dat je deze knop ingeschakeld hebt. Maak er gebruik van, het scheelt veel brandstof. Schakel cruise control in, met name voor het rijden van lange afstanden. Het helpt de rijsnelheid stabiel te houden, waardoor je minder vaak en diep het gaspedaal hoeft in te trappen.  

Gebruik navigatie voor het bepalen van de zuinigste route

Je navigatie instellen is natuurlijk altijd een goed idee, zeker als die werkt met de real-time verkeersinformatie. Stel de routeplanner eens in op de zuinigste route! Zeker als die  qua tijd niet ver afwijkt van de snelste route is dit een makkelijke manier van brandstof besparen.

Stationair warmdraaien is echt niet nodig

Beter is het om langzaam weg te rijden en de motor op temperatuur te laten komen. Zijn je ramen bevroren in de winter, dan is het aanlokkelijk om direct de auto te starten en te wachten tot de ruiten ontdooit zijn. Een veel beter idee is het om de ruiten eerst vrij te maken met een ijskrabber voordat je de motor start.

Brandstofbesparing met de juiste rijstijl

Het is een duidelijke formule; (te) snel rijden verhoogt het brandstofverbruik + autoslijtage + boetes + schade = een flinke hap uit je bankrekeningsaldo. Dit is een open deur natuurlijk, maar toch blijft het voor veel mensen lastig om zorgvuldig om te gaan met het gaspedaal, terwijl uit onderzoeken blijkt dat snel rijden in Nederland nauwelijks tijdwinst oplevert ten opzichte van een relaxtere rijstijl. 

Elektrische apparaten uitschakelen

De meeste auto’s zijn tegenwoordig volgehangen met elektrische toepassingen. Dit maakt het leven tijdens de autorit lekker comfortabel. Bedenk echter dat toepassingen zoals airconditioning, stoelverwarming en ruitenverwarming flinke stroomverbruikers zijn, waardoor extra brandstof wordt verbruikt. Gebruik deze toepassingen daarom alleen als het echt nodig is en schakel ze tijdig uit. 

 

 

Naast dit artikel over brandstofbesparing meer autonieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS autorubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!