kerstdiner

Wine & Dine tips voor het kerstdiner

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. De welbekende feestdagen komen er weer aan, en wat is er leuker in deze tijd dan een lekker kerstmenu bedenken met bijpassende wijnen? Hierbij mijn tips om jullie wat op weg te helpen in deze toch al vrij hectische tijd!

Gang 1: De borrel

CHARLIER CHAMPAGNE CARTE NOIRE – GRAPE DISTRICT – NU €24,99

wijn-an-1Deze heerlijke champagne van Grape District wordt nog traditioneel op grote eikenhouten vaten gerijpt. Hierdoor krijgt ze een unieke zachte, ronde smaak. Perfect bij een gerecht met een net zo verfijnde smaak: oesters! Hoewel de meeste mensen bij oesters misschien direct aan chablis (‘oesterwater’) denken, gaan ze ook heel goed samen met champagne – ook nog eens extra feestelijk om je kerstavond mee te beginnen! En wist je dat alleen een fles bubbels uit de Franse champagnestreek de naam champagne mag dragen? En dat deze dan een combinatie moet zijn van drie druiven? Lees voor meer informatie over mousserende wijnen mijn artikel ‘Alles over chique bubbels’.

Deze volle en romige champagne past ook heel goed bij dit oesterrecept.

 

Gang 2: Het voorgerecht

BADENHORST SECATEURS CHENIN BLANC – GALL & GALL – €9,99

wijn-an-2

‘Badenhorst Secateur Chenin Blanc’ is een complexe wijn met een intense smaak. De wijn komt uit Swartland, een groot wijndistrict in Zuid-Afrika waar heel goede wijnen worden gemaakt. De Badenhorst familie werkt met wijnstokken van meer dan veertig jaar oud en is inmiddels een begrip in Zuid-Afrika en ver daarbuiten.

Deze frisse wijn met tonen van citrus, appel en meloen heeft duidelijk een fris maar niet te licht gerecht nodig om tot haar recht te komen. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke garnalencocktail of ga voor deze spannende salade (voor iets meer pit: vervang de mozzarella door geitenkaas).

 

Gang 3: Het hoofdgerecht

CHÂTEAU MIRE L’ÉTANG LA CLAPE – Jumbo – €5,59

wijn-an-3

Voor het hoofdgerecht een wat voordeligere wijntip van Jumbo: kruidig en sappig rood fruit, met een voor de Languedoc zo kenmerkende geur van ‘garrigues’: de Zuid-Franse struiken die heerlijk geuren naar provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, salie, oregano, lavendel).

Omdat wijn de geur van de omgeving op kan nemen zegt men dat goede wijn uit deze streek ruikt naar deze garrigues, ofwel warme Franse zomerdagen. Wat past hier beter bij dan een kruidig gegrild gerecht, zoals gegrilde lamskoteltjes of feestelijke eendenborst?

 

 

Gang 4: Het dessert

CUVEE LA GALLINE BANYULS TRADIONNEL – DE WARE JAKOB (AMSTERDAM)
OF GRAPE DISTRICT – €15

wijn-an-4

 

Een bijzondere rode dessertwijn die wat minder bekend is bij het grote publiek, en daarom niet overal te verkrijgen is. Haar aroma’s van rood gedroogd fruit en smaak van rijpe pruimen en vijgen maken haar perfect voor bij een druipend chocoladedessert: om je culinaire avonds helemaal af te maken!

 

 

 

Heb je zelf nog een goede tip voor bij het kerstdiner? Schroom niet om deze hieronder met ons te delen. Voor nu wens ik jullie alvast een heel gezellige kerst met verrassende maar bovenal heerlijke wijn- en spijscombinaties!

Bronnen: Grape District, Gall & Gall, Albert Heijn, Elle Eten, Jamie Magazine en ZTRDG.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!