Wijneiland Sardinië

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Dat Italië tot een van de beste wijnlanden ter wereld gerekend kan worden, mag duidelijk zijn. Maar wat gek genoeg minder bekend is, is dat er op het prachtige Italiaanse eiland Sardinië ook heerlijke wijnen worden geproduceerd. Ik ging er op vakantie en neem jullie deze maand mee in de wereld van de Sardische wijn.

Geschiedenis

De wijnbouw op Sardinië bestaat al sinds de 15e eeuw, maar lange tijd werden de druiven alleen gebruikt om de fletsheid van andere Italiaanse wijnen mee te verbeteren. Gelukkig komt hier langzaamaan verandering in: de kwaliteit van de Sardische wijnen wordt steeds beter en ook ver buiten het eiland vind je ze tegenwoordig op de wijnkaart. Er is dan ook inmiddels voor zo’n 43.000 ha grond aan wijngaarden te vinden, waar zowel lichte en krachtige witte als volle rode en ook zoete wijnen geproduceerd worden. Bovendien hebben veel Sardische wijnbouwers zich inmiddels aangesloten bij een coöperatie, de cantina sociale, die er vooral voor is om de distributie voor de boeren makkelijker te maken.

Witte wijn

De Vermentino di Gallura, gemaakt van de vermentinodruif, wordt tot de beste witte wijn van het eiland gerekend. Deze wijn is vrij zacht en droog en bevat 14% alcohol, wat bovengemiddeld veel is voor een witte wijn. De Vermentino di Gallura is de enige Sardische wijn met het hoogste keurmerk; DOCG (Denominazione di Origine Controllata Grantita). Het is een volle, enigszins kruidige wijn die aroma’s van rijp fruit bevat. Van de vermentinodruif worden ook DOC-wijnen gemaakt: een iets lagere, maar nog steeds hoge kwaliteitsklasse. Drink de wijn het liefst als aperitief of bij schaal- en schelpdieren.

Rode wijn

De populairste rode wijn van Sardinië is de Cannonau, die gemaakt wordt van de gelijknamige druif. Dit is dezelfde druif die in Frankrijk grenache heet en in Spanje garnacha. De Sardische variant smaakt echter heel anders omdat hij in heel andere omstandigheden verbouwd wordt. De druif is goed voor 30 procent van de Sardische druiventeelt en zelfs voor 70 procent van die in de oostelijke provincie Nuoro. Het is een krachtige wijn met, net als de Vermentino, een hoog alcoholpercentage. Hij is het allerlekkerst bij een stukje pecorino sardo (Sardisch schapenkaasje), kan ik jullie uit eigen ervaring vertellen 😉

Sardische wijn in Nederland

Hoewel wijn toch altijd het lekkerst smaakt op je vakantiebestemming, is het ook zeker geen straf om in Nederland eens een Sardische wijn open te trekken. Je ziet ze hier steeds vaker op de kaart staan. Ook bij bekende wijnzaken als Gall & Gall of Grapedistrict verkopen ze wijn uit Sardinië, voor niet al te veel geld. Absoluut het proberen waard!

Wil je meer lezen over Sardinië als vakantiebestemming? Lees dan ook het reisverslag van vorige zomer van hoofdredactrice Daniëlle.

Bronnen:
F. von Bülow, Sardinië ontdekken en beleven, Deltas 2015: p. 22-23.
W. de Vries, Sardinië, Gottmer 2014: p. 47.
www.vinisardi.nl
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!