wijn bij paasmenu

Wijn bij het paasmenu

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Over ruim een week is het weer Pasen! Deze feestdagen zijn voor mij toch vooral een tijd van paaseitjes, gele tulpen, het begin van de lente en samenzijn met familie. Hoe kan je dit beter vieren dan met lekker eten en goede bijpassende wijnen? Maar welke wijn combineert er eigenlijk het best met eieren? En waarom past een wijn met houtrijping niet bij asperges? Deze maand leer ik je wat bij over wijn bij het paasmenu!

Wat drink je bij…

 Gepocheerd ei met gerookte zalm

smoked-salmon-eggs

Eieren, ze zijn niet weg te denken van de paasbrunch, maar vormen een lastige combinatie met wijn. Zorg in ieder geval voor een wijn die niet te fris is: dit past niet goed bij het lage zuurgehalte van ei. Een enigszins neutrale witte wijn zoals een pinot blanc of een niet al te complexe chardonnay is een veilige keuze. Maar uiteindelijk smaken deze eieren naar mijn mening toch het best naast een feestelijke zachte bubbel! Pocheer je eitje en serveer deze met wat gerookte zalm voor een klassiek en chic effect.

Asperges

Oke, de opening van het nationale aspergeseizoen is dit jaar officieel pas op 14 april, maar vaak zijn ze rond Pasen al wel te verkrijgen. Hoe je asperges combineert, hangt zoals bij elke wijn-spijscombi af van wat je erbij serveert. Wanneer je ze traditioneel met zalm of ham, ei en botersaus eet, zou ik gaan voor een volle, boterachtige chardonnay die niet te licht is, maar ook niet te zwaar. Het liefst geen houtrijping dus (dit staat vaak achter op het etiket), zodat de asperges niet overheerst worden door de wijn.

Serveer je vlees bij je asperges? Dan kan je het best voor een lichte rode wijn gaan. Zorg er dan wel voor dat er weinig tannines in de wijn zitten, deze combineren totaal niet met het oxaalzuur dat in asperges zit. Een pinot noir is bijvoorbeeld een goede optie.

Lamsvlees

o-LAMB-LOIN-570

Een derde traditionele optie voor bij Pasen is lamsvlees. Dit kan je op veel verschillende manieren bereiden. Ook bij dit gerecht is het weer sterk afhankelijk van de bereiding welke wijn je erbij kiest. Over het algemeen smaakt een rode, stevige, kruidige wijn het lekkerst bij lamsvlees. Denk hierbij aan een goede bordeaux of een rioja. Combineer dit met lekker veel kruiden in het vlees, zoals tijm, rozemarijn of salie. Wil je echt uitpakken, ga dan voor een houtgelagerde barbera.

Happy Easter!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!