Koelkast of wijnkelder: hoe bewaar je je wijn?

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant.

Wijn bewaren

Vorige maand heb ik jullie al verteld dat de temperatuur waarop je je wijn serveert van essentieel belang is voor de juiste beleving. Maar hoe krijg je je wijn op deze ideale drinktemperatuur? En wordt alle wijn lekkerder van een paar jaar in een wijnkelder liggen? Deze maand: hoe kan je je wijn het best bewaren, en hoelang?

Jonge wijnen

Een ongeopende fles witte wijn of rosé die direct gedronken kan worden, bewaar je natuurlijk in de koelkast. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat de wijn nog veel te koud is als je hem drinkt direct nadat je de fles uit de koelkast hebt gehaald. Wanneer je de wijn nog zo’n tien minuten laat staan, komen de aroma’s veel beter tot hun recht (zie voor de perfecte serveertemperatuur mijn artikel van vorige maand). Omdat je je wijn ook weer niet te warm wilt drinken, kan je deze eenmaal aan tafel het best in een wijnkoeler zetten met koud water en – en dit is cruciaal – zonder ijs.
Eenmaal geopend, kan je een fles witte wijn of rosé nog ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Gebruik dan wel een vacuümpomp om de lucht uit de fles te trekken; dan proef je als het goed is geen verschil met de eerste dag!

Bewaarwijnen

Wanneer je een dure, exclusieve rode wijn ongeopend wilt bewaren, moet de ruimte waarin je dit doet aan aardig wat eisen voldoen. De meesten van jullie zullen (nog?) geen beschikking zullen hebben over een perfecte, romantische wijnkelder of een luxe klimaatkast… Gelukkig kan je je wijn ook bewaren in een andere ruimte van het huis die:

  • Donker is. Licht is nadelig voor de tannine en kan de rijping van de wijn verstoren.
  • Een constante, frisse temperatuur heeft tussen 10 en 14 ˚C (optimaal is 11-12 ˚C). Als de temperatuur te hoog is, rijpt de wijn immers te snel.
  • Goed geventileerd is, maar niet tochtig.
  • Trillingvrij is. Als dit niet mogelijk is, zou je rubberen bescherming onder de wijnrekken aan kunnen brengen.
  • Waar geen andere producten met een sterke geur worden bewaard. Andere geuren kunnen namelijk door de kurk heen dringen.

Bewaar de fles tot slot altijd liggend, zodat de kurk in contact blijft met de wijn en niet uitdroogt. Een eenmaal gerijpte fles kan je het best een paar uur voordat je hem gaat drinken uit de kelder halen, om hem op de juiste temperatuur te krijgen (16-18 ˚C).

Krijg je die zware rode wijn toch niet helemaal op? Denk er dan aan om hem in de koelkast te leggen. Bij het openen komt de wijn namelijk in aanraking met zuurstof, waardoor deze snel een azijnachtige geur en smaak krijgt. Door de fles in de koelkast te bewaren, wordt dit oxidatieproces vertraagd en bederft de wijn minder makkelijk. Haal hem er dan wel zo’n 1,5 à 2 uur voordat je hem gaat drinken weer uit.

Santé!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!