sauvignon blanc

Wijnsoorten: een lesje sauvignon blanc

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (25) leert jullie met veel plezier elke twee weken wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Twee weken geleden leerde ik je alles over verschillende soorten chardonnay. Deze week deel 2 in de serie ‘witte wijn op een terrasje’: sauvignon blanc!

Sauvignon blanc

Het grote verschil tussen wijn van de chardonnaydruif en de sauvignon-blancdruif is de hogere zuurgraad en frisheid van de sauvignon blanc. Deze druif heeft een fruitiger aroma van citrus en appel en je vindt er vaak tonen van gras, asperges en buxus in terug. Het is een wat drogere en strakkere wijn dan de chardonnay, die eerder als rond, soepel en soms ook als vettig wordt omschreven. Dit zijn echter algemene bewoordingen: net als bij chardonnay is bij sauvignon blanc de herkomst van de druif erg belangrijk. Hierdoor smaakt lang niet iedere sauvignon blanc hetzelfde (gelukkig maar).

Noord-Frankrijk: Loire

We beginnen ook deze week met Frankrijk, waar – naar mijn mening – de lekkerste en meest verfijnde sauvignon blancs worden verbouwd. Bekende voorbeelden zijn Sancerre (geur: kruidig en groen gras, smaak: fruitig, licht en droog, met een zuurtje in de afdronk), Pouilly-Fumé (geur: iets minder kruidig, groene appel en bloesem, smaak: citrus, witte perzik, vol, frisse afdronk) en Menetou-Salon (geur: aromatisch, groene appel en buxus, bloemen, geur: sappig en fris), allen uit de noordelijk gelegen Loirestreek. Het klimaat is hier koel, wat zorgt voor levendige zuren, die zo typerend zijn voor deze druif. Voor deze wijnen geldt helaas dat ze door hun hoge kwaliteit ook erg hoog geprijsd zijn. Je zult deze dus eerder in een chique wijnbar tegenkomen dan in een simpel cafeetje.

Gelukkig bestaan er ook betaalbare sauvignon blancs uit de Loire, zoals de touraine, het goedkopere broertje van Sancerre. Deze wijn heeft vaak een frisse, mineralige en fruitige smaak met een hoog zuurgehalte en smaakt erg lekker bij asperges.

Zuid-Frankrijk: Pays d’Oc

In het zuiden van Frankrijk, de Languedoc (waar de ‘Pays d’Oc’ wijnen vandaan komen), wordt van de sauvignon-blancdruif wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding gemaakt. Deze smaakt vaak fris, fruitig, sappig en droog en heeft een geur van groene appel en citrus; een goede wijn voor bij de borrel, mits je van een zuurtje in je glas houdt. Het belangrijkste verschil met de chardonnays uit deze streek is dat de sauvignon blancs droger, frisser en strakker zijn. Voor beide wijnen geldt dat ze meestal aromatischer en iets zoeter zijn naarmate ze in een zuidelijker – en dus warmer – gelegen gebied worden verbouwd.

Nieuw Zeeland

Last but not least: de nieuwe wereld. Met zijn intens aromatische sauvignon blancs met mooie zuren, geurend naar buxus en – jawel! – kattenpis, is Nieuw Zeeland absoluut het bekendste nieuwe wereldland dat deze druif verbouwt. Je vindt de wijn uit dit indrukwekkende land in uiteenlopende prijsklassen (van € 3,99 per fles bij Aldi tot ca. € 25,- bij een wijnhandel). Daarnaast hebben Chili en Zuid-Afrika lekkere sauvignon blancs, die vaak wat goedkoper uitvallen. De wijnen zijn hier minder droog dan die uit Frankrijk en bevatten expressieve exotische aroma’s. Ze zijn goed te combineren met bijvoorbeeld milde currygerechten.

Volgende keer: verdejo

In andere delen van Europa – bijvoorbeeld in Italië en Spanje – wordt de sauvignon-blancdruif ook verbouwd. Hier kom je de druif vaker tegen in blends: gemengd met andere druivensoorten, zoals de verdejo. Over twee weken meer over deze frisse druif uit de Rueda in Spanje!

 

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?