Pas op voor spookfacturen

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag alles over frauduleuze facturen. Belangrijk nieuws voor alle ondernemers die voor hun onderneming, producten of diensten een merk hebben geregistreerd. WOTRA verspreidt frauduleuze facturen!

Ondernemers opgelet! Heb jij een merk geregistreerd? Pas dan op dat je niet een frauduleuze factuur ontvangt en een fors bedrag betaalt aan een oplichter. Momenteel worden er frauduleuze facturen gestuurd uit naam van de organisatie WOTRA, oftewel de World Organization for Trademarks. Maar hier zit een fraudeur achter!

Waarom een merk registreren?

Even terugspoelen. Waarom zou je als ondernemer een merk laten registreren? Een merk is juridisch gezien een teken om ‘waren’ van een onderneming te onderscheiden. Zo kun je Lacoste-polo’s bijvoorbeeld herkennen aan een groen krokodilletje. Ook staat de naam ‘Lacoste’ in het label. Zowel het logo (beeldmerk) als de naam (woordmerk) kun je als merk registreren. Voorwaarde is wel dat het merk onderscheidend is. Wanneer je je brand de naam ‘sieraden’ geeft, is dit niet erg origineel. Je kan dan niet zonder meer het alleenrecht op die naam claimen. Heb je wel een geldig merknaam geregistreerd, dan kun je optreden tegen namakers die ten onrechte jouw merk gebruiken.

Een merk registreren bij het Benelux merkenbureau

Eén van onze cliënten klopte recent bij ons aan om voor haar een merk te registreren bij het Benelux merkenbureau. Uiteraard gingen wij direct voor haar aan de slag en vroegen het door haar gewenste merk aan. Onze cliënt heeft direct aan ons betaald.

Fraudeur gespot

Niet lang hierna ontving onze cliënt een factuur van WOTRA, de World Organization for Trademarks. Dit is het internationale instituut voor merkrechten. Of dat zou het moeten zijn. De factuur die onze cliënt ontving was namelijk helemaal niet afkomstig van WOTRA, maar van een fraudeur.

Betaling blokkeren

Zich van geen kwaad bewust betaalde onze cliënt het vereiste bedrag van 979 euro aan WOTRA. Ze dacht immers dat dit de rekening was voor haar net aangevraagde merk. Maar dat was dus niet zo! Gelukkig is de frauduleuze dubbelganger van WOTRA inmiddels bekend bij diverse banken. De bank van onze cliënt blokkeerde dan ook de betaling aan WOTRA en hield zo de afschrijving tegen. Op het nippertje!
Ben jij bang om ook een frauduleuze factuur te ontvangen en te betalen aan de verkeerde?
Voor onze cliënt liep dit vooral met een sisser af. Maar er zijn zat andere ondernemers voor wie het minder rooskleurig zou kunnen aflopen. Ben jij bang dat jij één van deze ondernemers zou kunnen zijn? Heb jij bijvoorbeeld ook een merk (of logo of octrooi) geregistreerd of ben je van plan dit te gaan doen? Betaal dan nooit zomaar de facturen die je van eventuele intellectuele eigendoms-organisaties ontvangt.

Hoe voorkom je deze fraude?

Ontvang jij een factuur op de mat van een organisatie die claimt jou merk, logo of ander intellectueel eigendomsrecht te hebben geregistreerd en jou verzoekt om te betalen? Laat dan eerst de factuur checken door onze juristen. Miss Legal kan beoordelen of de factuur afkomstig is van een legitieme organisatie en of het bedrag wat zij vorderen terecht is.

Meer informatie

Meer weten over intellectueel eigendomsrecht, waaronder merkrechten, handelsnamen, auteursrecht (copyright) en octrooien (patent)?
Nu al vragen? Neem direct contact met ons op!

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!