Le beaujolais nouveau est arrivé!

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant.

Au… Een bonkend hoofd van iets te veel wijn gisteravond? Je bent vast niet de enige. Gisteren was het namelijk de derde donderdag van november: de dag waarop je elk jaar ongegeneerd, onbeperkt rode wijn mag drinken. De dag van de beaujolais nouveau! Er bestaan heel wat vooroordelen over deze doordrinkwijn, die over de hele wereld geliefd en gehaat is. Maar wat moet je wel en wat moet je niet geloven? Dat zocht ik deze maand voor je uit.

Jongste wijnoogst

De beaujolais nouveau wordt gemaakt van de gamay-druif en dankt zijn naam aan het feit dat hij zes tot acht weken na de oogst al wordt gedronken (en natuurlijk aan het feit dat hij uit de Beaujolais-streek komt). Een jonge, frisse rode wijn dus, met weinig tannines, gemakkelijk drinkbaar en uniek in zijn soort vanwege een speciale productiemethode.

Derde donderdag van november

De beaujolais nouveau is al tijden razend populair, maar werd pas echt een hype toen in de tweede helft van de vorige eeuw werd bedacht dat de wijn elk jaar op een vaste dag verkrijgbaar moest zijn. Een slimme marketingtruc, die ervoor heeft gezorgd dat de wijn nog elk jaar synoniem staat voor een heel gezellige avond in november en garant staat voor een hoop hoofdpijn de volgende morgen.

Hype in Japan

De laatste jaren is de hype wat afgenomen, maar de beaujolais nouveau is nog altijd goed voor de helft van de jaarlijkse oogst uit de Beaujolais. Bovendien doet de wijn het tegenwoordig ontzettend goed in Japan. In 2013 heeft het land maar liefst 7,9 miljoen flessen geïmporteerd! En alsof dat nog niet genoeg is, kan je er in een badhuis vlakbij Tokio jaarlijks in november tien dagen lang genieten van een warm ‘beaujolais nouveau bad’. Tja, daar kunnen onze bescheiden feestjes niet tegenop…

Beaujolaisnouveau3

Niet vóór 00.01 uur!

Traditie wil dat een fles beaujolais nouveau absoluut niet vóór middernacht mag worden opengemaakt. Jaren geleden mocht de wijn vóór deze tijd zelfs niet getransporteerd worden naar de handelaren of importeurs. Dat is tegenwoordig niet meer het geval; de meeste wijnkopers hebben de wijn al eerder in huis, maar of ze hun nieuwsgierigheid kunnen bedwingen…?

Nouveau wijnen mogen dan wel niet voor deze tijd worden gedronken, wanneer het eenmaal tijd is, kan je ze beter niet al te lang laten liggen. Dus mocht je die van 2015 nog niet hebben geproefd, doe dat dan snel!

Bronnen: By the Grape, Grapedistrict
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!