paypal

Is Paypal een veilige en goede betaalmethode?

Als je online iets koopt, dan zijn er meerdere betaalmethoden waaruit je kunt kiezen. Paypal staat vaak tussen de keuzes en is een methode waar veel mensen van over de hele wereld gebruik van maken. Maar is het wel veilig om een Paypal-account te hebben en geld ermee over te maken? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is Paypal?

Paypal is een online betaalmethode die over de hele wereld wordt gebruikt. Het is veilig, snel en je kunt er op veel verschillende websites mee betalen. Niet alleen particulieren maken gebruik van deze betaalmethode, maar ook bedrijven.

De werking van Paypal

Bij Paypal moet je je met je e-mailadres registreren waarna je vervolgens koppel je je creditcard of bankrekening aan je account. Zodra dit is afgerond, ben je klaar om online aankopen te doen. Het mooie van deze betaalmethode is dat je kunt betalen met je Paypal-saldo, bijvoorbeeld van terugbetalingen of andere overboekingen die je hebt ontvangen. Maar omdat je creditcard of bankrekening eraan is gekoppeld, hoef je niet per se dit saldo erop te hebben staan. Paypal rekent namelijk de kosten door aan de gekoppelde rekening. 

Wil je geld aan iemand anders overmaken die ook een Paypal-account heeft? Dan heb je alleen zijn of haar e-mailadres nodig. Hetzelfde geldt als je zelf aankopen wilt doen op het internet. Je hebt dan alleen je e-mailadres en wachtwoord nodig om te kunnen betalen.

Ook is het mogelijk om nog sneller te betalen met Paypal bij webshops waar je al vaker iets hebt gekocht. De tweestapsverificatie die deze methode hanteert, vervalt dan en je hoeft geen wachtwoord meer in te vullen. Dit lijkt een heel handige functie die veel mensen graag gebruiken, maar toch moet je hiermee oppassen. Paypal onthoudt namelijk alle websites die je ooit hebt ingesteld als goedgekeurde terugkerende websites. Het kan dan zijn dat je na jaren bent vergeten dat je een bepaalde website aan dit lijstje hebt toegevoegd. Misschien kom je zelf nooit meer op deze website, maar het is mogelijk dat Cybercriminelen op de een of andere manier aan je inloggegevens zijn gekomen en dus op deze websites zomaar van alles kunnen kopen zonder in te hoeven loggen. Ga daarom goed na voor jezelf of je deze functie wilt gebruiken of niet.

Is Paypal veilig te gebruiken?

Gelukkig kan er met zekerheid worden gezegd dat Paypal veilig is te gebruiken. Paypal maakt namelijk gebruik van technologieën die jouw gegevens beschermen waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om fraude. Daarbij is er een tweestapsverificatie nodig om in te kunnen loggen. Elke keer als je wilt inloggen, ontvang je een unieke code die je moet invullen om in je account te komen.

Voordelen Paypal

Dan zijn er nog een paar extra positieve punten waardoor Paypal een goede en fijne betaalmethode is om te gebruiken. 

  • Het is namelijk mogelijk dat je kosten worden vergoed indien je bestelde product niet aankomt of sterk afwijkt van de omschrijving. Daarnaast kun je eventuele retourkosten terugvorderen als je een product terugstuurt. 
  • Als je fan bent van kansspelen, dan is Paypal een betaalmethode die je kunt gebruiken om geld over te maken. Er geldt een kopersbescherming waardoor je een betaling in delen kunt doen. Je kunt er zeker van zijn dat je geld op de goede rekening komt te staan. Paypal is namelijk heel streng wanneer het tot kansspelen komt. Alleen wanneer het kansspelbedrijf daadwerkelijk betrouwbaar is, zal Paypal zich hieraan willen koppelen. Wil je weten waar je een online kansspel speelt waar je met Paypal kunt betalen? Time2play is een nuttige bron waar je meer erover kunt lezen.
  • Paypal houdt je transactie constant in de gaten, zodat de kans op phishing en fraude zoveel mogelijk wordt verkleind. Hierdoor hoef je je ook geen zorgen te maken dat er identiteitsdiefstal wordt gepleegd.
  • Koop je iets over de grens waar een andere valuta is? Dan is de kans groot dat Paypal het bedrag voor je omrekent, zodat jij precies weet hoeveel je kwijt bent. Er zijn 25 verschillende valuta die Paypal kan omrekenen. Zo hoef jij dat niet zelf meer te doen.

Hoe kan je zelf fraude tegengaan?

Er zijn helaas veel verschillende manieren waarop criminelen te werk gaan om jouw Paypal-gegevens te krijgen. Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om jezelf hiertegen te beschermen.

Paypal vraagt je in ieder geval nooit om gevoelige informatie met ze te delen, zoals het e-mailadres en wachtwoord dat je gebruikt om mee in te loggen. Krijg je om de een of andere reden toch een mail binnen die van Paypal lijkt te zijn? Let dan goed op de volgende kenmerken van phishingmails:

  • spelfouten en slechte grammatica;
  • mails die beginnen met “Beste gebruiker” of “Beste [mailadres]”;
  • mails waarin staat dat je onmiddellijk actie moet nemen;
  • mails met bijlagen, open deze nooit.

Onthoud dat bovenstaande kenmerken nooit in mails van Paypal voorkomen.