Hoe kies je de beste stoel in het vliegtuig?

Er zijn diverse studies gedaan naar wat nu eigenlijk de beste stoel in het vliegtuig is. Maar eigenlijk kunnen al die studies de prullenbak in, want wat de beste stoel is hangt uiteraard af van waar jij naar op zoek bent. Wil je de meeste beenruimte, of ga je voor safe in de (statistisch gezien) veiligste stoel? Mede doordat elk vliegtuig anders is ingedeeld, is er geen perfecte vliegtuigstoel. Maar met deze tips van Lifestyle NWS beland je in ieder geval wel in een stoel die bij je past.

Zo veel mogelijk beenruimte?

Veel airlines bieden tegenwoordig de mogelijkheid om, tegen een kleine vergoeding, extra beenruimte te reserveren. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen zijn de stoelen bij de nooduitgangen boven de vleugels, die aanzienlijk meer beenruimte hebben, echter gratis te boeken.
Welke rij dit is verschilt per vliegtuigtype. Bij het inchecken of het reserveren van je stoel krijg je meestal een overzicht van de stoelenindeling te zien, maar je kunt dit ook raadplegen via websites als SeatGuru.com.

De meest veilige plek?

Volgens diverse onderzoeken is een stoel aan de achterzijde (achter de vleugels) van het vliegtuig de veiligste keuze. Bij een crash is de overlevingskans hier het hoogste. Op de eerste rijen van het vliegtuig is deze het laagst. Als je zo veilig mogelijk wilt reizen, vermijd je dan ook beter de business class.
Zijn er achterin geen stoelen meer beschikbaar? Ga dan bij de nooduitgangen zitten. Dan ben je in geval van nood snel uit het vliegtuig, en heb je ook nog eens meer beenruimte.

Ben je moe en wil je graag slapen tijdens je vliegreis?

Vermijd dan de stoelen vlak voor de nooduitgang en die op de laatste rij. De rugleuningen van deze stoelen zijn namelijk niet (of nauwelijks) verstelbaar. Een raamstoel vlak voor het midden van het vliegtuig lijkt de ideale plek. Hier wordt je niet gestoord door mensen die naar het toilet gaan, of door overleggend cabinepersoneel in de vliegtuigpatio. Daarnaast bevinden de raampjes zich in het midden van het toestel vaak net iets voor de stoelen, waardoor je je hoofd hier beter tegen de zijkant van het vliegtuig te rusten kunt leggen. Ook heb je hier minder last van het lawaai van de vliegtuigmotoren.

In sommige vliegtuigen reis je nog rustiger op ongeveer driekwart van het vliegtuig. Door load balancing, waarbij bagage en passagiers eerlijk over het vliegtuig worden verdeeld, worden regelmatig één of twee rijen vrij gehouden. In een KLM Cityhopper van het type Embraer ERJ-190 zijn dit bijvoorbeeld meestal rij 23 en 24. Hierdoor zitten er in rij 22 geen passagiers achter je en kun je zonder problemen je stoel achterover laten zakken.
Load balancing werkt in ieder type vliegtuig anders en is bovendien afhankelijk van onder meer de bezetting. Het is lastig om hier voor je vlucht al rekening mee te houden. Let daarom goed op of er op je heenreis hele rijen onbezet blijven, vaak zal dit op de terugreis hetzelfde zijn.

Voldoende ruimte handbagage?

Achterin het vliegtuig blijft meestal voldoende ruimte over voor handbagage. In veel vliegtuigen kunnen de eerste bagagecompartimenten niet worden gebruikt, doordat er direct een tekort aan ruimte ontstaat. Achterin het toestel heb je hier minder last van. Ook kan er extra ruimte ontstaan door rijen die voor load balancing gereserveerd zijn (zie ‘Op zoek naar een slaapplek?’).

Heb je haast?

Dan kun je het beste links voorin het vliegtuig gaan zitten, want daar ben je het snelste het vliegtuig uit. Op luchthavens waar het vliegtuig verlaten moet worden via een trap, in plaats van via de vliegtuigslurf, kan een plek achterin ook gunstig zijn. Mogelijk wordt dan de achteruitgang ook gebruikt. Maar als dit onverhoopt niet gebeurt, zit je alsnog op de meest ongunstige plek.

Wil je naar buiten kijken?

Kijk je graag naar buiten tijdens een vliegreis? Vermijd dan de stoelen direct boven, maar ook vlak achter de vleugels. Hier heb je weinig zicht naar buiten. Vlieg je in de ochtend richting het zuiden? Probeer dan een stoel te reserveren aan de rechterzijde van het vliegtuig, zodat je niet continu tegen de zon in kijkt.

Volg jij Lifestyle NWS al op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest voor het laatste lifestyle nieuws?