wijn en spijs combinatie

Hoe kies ik wijn in de supermarkt?

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (26) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. De meesten van jullie zullen het volgende probleem wel herkennen: bij het boodschappen doen voor een avondje eten met vrienden kan je soms minutenlang staan twijfelen voor het wijnschap… Wit? Rood? Licht? Vol? Chardonnay? Sauvignon Blanc? Help! Het aanbod in de meeste supermarkten is zo overweldigend dat je als leek vaak geen idee hebt waar te beginnen. Hoe vind je tussen al die flessen een lekkere, goede wijn die het liefst ook enigszins betaalbaar is?

Daarom deze maand de handvatten die ik hanteer bij het uitkiezen van een wijn in de supermarkt.

Stap 1: Wat voor soort wijn?

De eerste stap is het globaal vaststellen van de soort wijn die je zoekt. Wit of rood? Licht en fris of juist vol? Soepel of stevig? Dit is sterk afhankelijk van waar je de wijn bij gaat drinken. Voor bij een borrel zou ik eerder gaan voor een frisse witte wijn, terwijl ik bij een gerecht met vette vis liever een volle witte wijn drink en bij een biefstukje een stevige rode wijn. Gelukkig hebben de meeste supermarkten hun wijn tegenwoordig ingedeeld op kleur en smaaktype (licht, vol, zacht, stevig, etc.). Handig!

Kijk hier voor do’s en don’ts wat betreft wijn- en spijscombinaties.

Stap 2: Welk budget?

De tweede stap is het vaststellen van je budget. Hoeveel wil je ongeveer uitgeven? Op een doordeweekse avond geef je misschien liever wat minder geld uit aan je wijn dan bij een uitgebreid diner in het weekend. Zelf kijk ik meestal in de categorie 5 – 7 euro. Duurdere wijn koop ik liever in een speciaalzaak, en onder de vijf euro vertrouw ik het überhaupt nooit zo (in Nederland)…

Stap 3: Welk land?

Nu je het grootste deel van het schap al hebt uitgesloten, wordt het tijd om specifieker naar de etiketten te gaan kijken. Maak bij de keuze voor een land of streek onderscheid tussen wijnen uit de Nieuwe Wereld (alle wijnbouwgebieden buiten Europa) en wijnen uit de Oude Wereld. Als vuistregel houd ik altijd aan: het warme klimaat uit de Nieuwe Wereld zorgt voor rijpe druiven die fruitige, krachtige en geurende wijnen opleveren met intense smaken en veel alcohol. Wijnen uit de Oude Wereld zijn over het algemeen subtieler en complexer. Kort door de bocht zou ik zeggen: hoe noordelijker het gebied, hoe meer zuren de wijn bevat en hoe frisser hij is.

Stap 4: Welke kwaliteitsaanduiding?

Om tot slot te bepalen welke kwaliteit de wijn heeft, kijk je naar de kwaliteitsaanduiding op het etiket. De meeste wijnlanden hebben een classificatiesysteem; de wijnhuizen worden door een commissie beoordeeld en ingedeeld in een bepaalde kwaliteitscategorie. Hoe hoger de categorie, aan hoe meer eisen de wijnboer moet voldoen. De hoogste categorie in Frankrijk is bijvoorbeeld AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). In Italië is dit DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) en in Spanje DOC (Denominación de Origen Calificada). Over het algemeen kan gesteld worden: hoe kleiner de appellation die op de fles wordt genoemd, hoe beter de wijn.

Vaak staat er echter nog zo veel meer informatie op het etiket dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom duik ik volgende maand in de wondere wereld van de wijnetiketten!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!