Haalt China Frankrijk in als wijnland?

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant.

Kunnen jullie je mijn artikel van november vorig jaar nog herinneren over de beaujolais nouveau? Hierin vertelde ik over de bizarre vormen die de viering ervan in Japan heeft aangenomen. Maar ook in China consumeren ze er tegenwoordig op los. Vooral rode wijn is niet aan te slepen en ze verbouwen de wijn steeds vaker zelf. Is China daadwerkelijk een geduchte concurrent voor beroemde wijnlanden als Spanje en Frankrijk aan het worden?

Groter dan Frankrijk

Velen zien Frankrijk nog steeds als het grootste wijnland ter wereld. Dit is echter al lang niet meer zo: in Spanje zijn meer wijnstokken per hectare te vinden en ook China is als tweede land bezig aan een flinke opmars. Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) is in China maar liefst 830.000 hectare grond beplant met druivenstokken. Dat is 44.000 hectare meer dan Frankrijk!

In China wordt al duizenden jaren wijn gemaakt, maar de afgelopen tien jaar zijn de ontwikkelingen ineens snel gegaan. Chinezen met een beetje geld pronken graag met westerse producten, inclusief wijn. En waarom het dan niet ook zelf maken? Inmiddels groeien in China de bekende cabernet sauvignon en merlot-druiven, maar ook de beimei-druif en de yantai-druif.

Explosieve groei

Bovendien is de groei van de wijnconsumptie in China verreweg het grootst: 3,2 procent in een jaar, waarmee het nu wereldwijd op de vijfde plaats staat als het gaat om de rangorde van drinkers (na de VS, Frankrijk, Italië en Duitsland). Letten we op de omvang van de wijngaarden dan staan de Chinezen al op de tweede plaats, achter Spanje. Volgens het OIV komt dit door de groei van de middenklasse daar. Steeds meer mensen kunnen zich wijn veroorloven.

Met name rode wijn is bij de Chinezen enorm populair. In 2013 dronken de Chinezen zelfs de meeste rode wijn ter wereld! Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat in China de overtuiging heerst dat rode wijn goed is voor de gezondheid. Daarnaast zou het belang van de kleur rood in China een rol kunnen spelen. Rood staat in dit land namelijk voor welzijn, macht en geluk.

Kwaliteitswijn?

China is een superproducent én consument van wijn geworden. En critici zijn steeds positiever. De kwaliteit van de Chinese wijn is gestegen en dit is mede te danken aan de buitenlandse oenologen uit bekende wijnlanden als Australië, Italië en Frankrijk die de afgelopen jaren werden ingevlogen om de Chinezen het vak te leren. De kwaliteit is nog niet dusdanig dat er al veel geëxporteerd wordt, maar dit zal in de toekomst zeker meer gaan gebeuren. Wil je nu toch al wel een relatief goede Aziatische wijn proeven? Probeer dan eens wijn van de huizen Great Wall, Silver Heights, Dynasty of Chairman’s Reserve.

In de tussentijd wachten wij vol spanning af hoe dit zich gaat ontwikkelen! Frankrijk heeft er in ieder geval een geduchte concurrent bij…

vineyard china

Bronnen:
F. Renout, ‘China steekt wijnland Frankrijk naar de kroon’, Algemeen Dagblad, 22 april 2016.
R. van der Vliet, ‘Opmerkelijk: de meeste wijngaarden zijn Chinees, niet Frans’, HP De Tijd, 30 april 2015.
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!