dessertwijn

Dessertwijn

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Dessertwijn: de meeste mensen moeten er niets van hebben. Ze vinden het veel te zoet, associëren het met hun bejaarde oma, of vinden juist dat ze ‘die fase allang voorbij zijn’. Maar dessertwijn is toch echt wat anders dan de zoete witte wijn met ijs die je op je zestiende achterover klokte… De hoogste tijd volgens mij om deze bijzondere en heerlijke wijn eens goed in het zonnetje te zetten!

Hoe wordt dessertwijn gemaakt?

Dessertwijn kan op verschillende manieren worden geproduceerd. Ik zal jullie niet vervelen met een ellenlang verhaal over welke manieren dit allemaal zijn, maar zal kort de twee bekendste methoden uitleggen.

Edele rotting

Bij de eerste, zeer exclusieve methode worden de druiven langer aan de struik gelaten dan gebruikelijk, waardoor er een schimmel op de druiven ontstaat. Dit proces wordt ook wel edele rotting genoemd. Door dit rottingsproces verdwijnt het water uit de druif en wordt het sap uiteindelijk geconcentreerder; met een hoger suikergehalte en meer aroma’s.

Edele rotting ontstaat alleen onder ideale klimatologische omstandigheden (ochtendmist en warmte). Deze wijn kan dus maar op een paar plekken ter wereld geproduceerd worden, en bovendien is deze methode heel tijdrovend: de druiven worden niet per tros geplukt, maar een voor een uitgezocht. Dit zie je dan ook terug in de prijzen van de flessen…

Een van de streken waar wijn volgens deze methode gemaakt wordt is Graves, een klein gebied in Zuidwest-Frankrijk ten zuiden van Bordeaux. Hier vind je de beroemde Sauternes, die ik jullie al in een eerder artikel aanraadde. Maar ook aan de Moezel in Duitsland en in Tokaji, Hongarije, wagen wijnboeren zich aan deze kostbare productiemethode.

Leuk weetje: deze wijnen kunnen – mits de druiven op de goede manier gerijpt zijn – zo’n twintig tot dertig jaar bewaard worden!

Vin doux naturel

Bij de tweede methode wordt er tijdens de gisting van het druivensap alcohol toegevoegd. Hierdoor stopt de vergisting. Deze gisting zorgde er juist voor dat suikers werden omgezet in alcohol, dus wanneer je de gisting stopt, blijven er restsuikers in het druivensap over. Hoe later je dus de alcohol toevoegt, hoe droger de wijn wordt. Wijnen die volgens deze methode zijn gemaakt, worden ook wel vins doux naturels genoemd.
Het bekendste voorbeeld van wijn die op deze manier ‘versterkt’ wordt is port. Maar ook PX sherry en muscat de Beaumes de Venise worden veel gedronken.

Wat eet je erbij?

Nu jullie wat meer weten over hoe de meeste dessertwijnen worden gemaakt, is het tijd voor een veel belangrijkere vraag: wat eten we erbij? Dat zoete wijn goed combineert met een zoet dessert, had je vast al geraden. De klassieke Franse toetjes crème brulée en tarte tatin zijn bijvoorbeeld heerlijk met (witte) dessertwijn, de rode dessertwijn Banyuls smaakt verrukkelijk bij een chocoladetoetje en een wat lichtere Duitse Beerenauslese past perfect bij een nagerecht met fruit. Maar wist je dat dessertwijn ook heel lekker kan zijn bij kaas? Bij de sterke schimmelkazen gorgonzola en roquefort drink je dan een glaasje port of sauternes en bij een lichtere, romigere kaas zoals brie past een Duitse dessertwijn dan weer beter. Zelf drink ik het liefst Banyuls bij mijn plateau de fromages. Ik zou zeggen, neem gerust de tijd om uit te vinden wat jouw favoriete combi is, en schroom niet om deze met ons te delen!

Santé!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!