Culinair Ibiza: drie verrassende activiteiten

Ben je van plan om binnenkort af te reizen naar Ibiza? Als het op eten en drinken aankomt, is er op dit eiland voor ieder wat wils. Restaurants zijn er in overvloed en serveren gerechten van over de hele wereld. Maar de culinaire kant van Ibiza ontdek je niet alleen door restaurants en eetcafés te bezoeken; op het eiland worden diverse activiteiten georganiseerd voor foodies die nieuwsgierig zijn naar de verhalen áchter hun maaltijd. In dit artikel zetten we drie van zulke activiteiten voor je op een rijtje.

Ga mee met een foodtour door Ibiza Stad

Met een foodtour sla je twee vliegen in één klap: je komt meer te weten over je vakantiebestemming én je geniet onderweg van lekkere hapjes. Voor foodtours door Ibiza Stad kun je terecht bij Ibiza Food Tours. Tijdens de culinaire wandeltochten die dit bedrijf organiseert breng je een bezoek aan bijzondere markten, winkeltjes en restaurants en proef je minstens 12 verschillende hapjes en 8 drankjes. Denk bijvoorbeeld aan jamon, een Spaanse hamvariant, en Hierbas, de alcoholische anijsdrank van de Balearen (de eilandengroep waar Ibiza onderdeel van uitmaakt). Je hebt de keuze uit een ochtendtour en een tour die in de namiddag plaatsvindt. Beide tours duren 4 tot 5 uur en kosten € 79,- per deelnemer. In het laagseizoen, van 31 oktober tot eind maart, vinden de tours alleen op afspraak plaats; tijdens de overige maanden worden de tours standaard gepland en kun je je online aanmelden.

Proef Ibiziaanse wijnen bij Ibizkus

Als je van plan bent om tijdens je vakantie een huisje te huren – bijvoorbeeld één van de vakantiehuizen op Ibiza van Tui Villas – dan zie je jezelf misschien al op je privéterras zitten met een glas echte Ibiziaanse wijn. Die wijn kun je natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen, maar smaakt hij niet nét iets lekkerder als je hem zelf bij de wijngaard hebt gehaald? Verspreid over het eiland zijn meerdere wijngaarden te vinden, die je als vakantieganger vaak ook kunt bezoeken. Een van deze wijngaarden is Ibizkus, gelegen in het oosten van Ibiza. Ibizkus is opgericht in 2007 en daarmee één van de nieuwere wijngaarden op het eiland, maar de Ibizkus wijnen zijn erg populair – ook buiten Ibiza. Wil je een bezoek brengen aan deze wijngaard, dan kun je een tour boeken. Tijdens de tour, die zowel in het Engels als in het Spaans wordt aangeboden, neem je een kijkje in de wijnkelder en leer je hoe de wijn gemaakt wordt. Ook een wijnproeverij is onderdeel van de tour; Ibizkus heeft een speciale tasting room gecreëerd, waar je vijf verschillende wijnen kunt proberen. Zo weet je meteen welke wijn jouw persoonlijke favoriet is.

Leer meer over duurzame landbouw bij Casita Verde

Op Ibiza zijn er diverse projecten die draaien om duurzaam eten en leven. Een voorbeeld van zo’n project is Casita Verde. De Casita Verde community, die in de buurt van San José ligt, is gericht op biologische landbouw en functioneert tegelijkertijd als eco-educatiecentrum. De mensen die hier wonen leven grotendeels zelfvoorzienend en maken gebruik van zonne- en windenergie. Ook vind je op het terrein alternatieve woonruimtes, zoals een boomhut en een flessenhuis, en gebouwen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Elke zondag van 14:00 tot 19:00 uur wordt Casita Verde opengesteld voor publiek. Het is dan mogelijk om mee te gaan met een twee uur durende tour, die je inzicht biedt in de manier waarop men in deze gemeenschap leeft. Daarnaast worden er tot 16:00 uur gezonde, vegetarische maaltijden geserveerd; natuurlijk met ingrediënten die door Casita Verde zelf verbouwd zijn. Wanneer je Casita Verde voor de eerste keer bezoekt, betaal je € 10,- entreegeld. Je bent dan echter meteen ‘donateur voor het leven’ en krijgt bovendien je eerste maaltijd gratis.

Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!