Blauwe wijn: de terrashit van deze zomer?

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne ter Hark (27) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant.

We hebben er even op moeten wachten, maar sinds deze week kunnen we in Nederland weer genieten van zomerse temperaturen. De horeca in Amsterdam mocht zelfs volgens het ‘tropisch weer scenario’ werken en de terrassen uitbreiden. Maar hoe zorg je ervoor dat je het op zo’n terrasje uithoudt in deze drukkende hitte? Met een glas verkoelende felblauwe wijn natuurlijk!

Opmars vanuit Spanje

Ja, je leest het goed, voor degenen die alweer een beetje zijn uitgekeken op de gin-tonics en lokale biertjes en wel eens wat nieuws willen proberen, is er nu blauwe Chardonnay. In Spanje is deze wijn al aan een opmars bezig en de jonge ondernemers achter het Spaanse label Gïk proberen de wijn nu ook in Nederland op de kaart te zetten. Op hun hippe website vind je teksten als: ‘Gïk drinken gaat niet alleen over het drinken van blauwe wijn; je drinkt innovatie. Je drinkt creatie. Je overtreedt de regels en maakt je eigen regels.’ Dat klinkt in ieder geval veelbelovend!

Puur natuur

Hoe komt de wijn dan aan zijn felblauwe kleur? Chemische kleurstof, zou je zeggen. Maar nee, de kleur is puur natuur! Eerst wordt er een basis gemaakt van witte en ‘blauwe’ druiven, die van verschillende gerenommeerde Spaanse en Franse wijngaarden worden gehaald. Daarna worden hier de natuurlijke pigmenten indigo en anthocyaan aan toegevoegd. Deze halen de makers uit de schillen van de blauwe druiven, en zo krijgt de wijn zijn mooie blauwe kleur.

Opschudding

De geur en smaak van deze vrolijke Chardonnay is lekker fris, met tonen van rijp fruit, en niet zoet zoals de kleur doet vermoeden. De wijn gaat goed samen met sushi, pasta carbonara en gerookte zalm, maar vooralsnog raad ik jullie aan om hem gewoon op een terrasje in de zon te drinken. Het zal waarschijnlijk niet de beste wijn zijn die je ooit hebt geproefd, maar misschien wel de meest verrassende. Het doel van Gïk is dan ook vooral om voor een beetje opschudding te zorgen en te zien wat er gebeurt. Om iets nieuws te maken. Iets anders. Waarom blauwe wijn? Vraag je je af. En waarom niet?

Mij heeft het in ieder geval nieuwsgierig gemaakt!

Bron: www.blauwe-wijn.nl
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!