zakelijk schrijven

Zieke werknemer? Beëindig de arbeidsovereenkomst níet!

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: een langdurig zieke werknemer, hoe ga je ermee om?

Bij een langdurig zieke werknemer, willen zowel de werkgever als de werknemer vaak van het dienstverband af. Miss Sylvia legt in dit artikel uit waarom dit niet de ideale oplossing is.

‘Mag deze arbeidsovereenkomst alsjeblieft eindigen?’

‘Ik ben overspannen en ik wil nu mijn arbeidsovereenkomst laten beëindigen!’ Het is een veel gehoord verzoek van gestreste werknemers die Miss Legal bellen voor hulp. De werkgever vindt het vaak prima om afscheid te nemen van zijn zieke werknemer. Hier wordt zelfs vaak op aangestuurd door de Arbo-arts. ‘Ziek zijn kost toch alleen maar geld’, aldus werkgever. Op zo’n punt willen zowel de werkgever als de werknemer allebei niets liever dan een einde maken aan het dienstverband.

Onwenselijk!

Toch is het uit dienst van laten treden van een zieke werknemer voor beide partijen onwenselijk. Als juriste wordt het mij zelfs afgeraden hier aan mee te werken. Hieronder licht ik dit toe.

Arbeidsongeschikt. En nu?

Vroeger kon je als werknemer ‘de ziektewet in’ zodra je arbeidsongeschikt was. Sinds de invoering van de wet Poortwachter is dat niet meer mogelijk. Gedurende de eerste vierentwintig maanden is de werkgever verplicht het loon door te betalen. Deze loondoorbetalingsverplichting heeft iedere werkgever.

Werkloosheidsuitkering

Na een beëindiging van het dienstverband moet je als werknemer in staat zijn om aan de verplichtingen te voldoen die de werkloosheidsuitkering met zich mee brengt. Althans als de (ex-)werknemer niet zelf in staat is om een inkomen te generen. Om recht te hebben op de werkeloosheidsuitkering moet iemand in staat zijn te solliciteren en beschikbaar zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Een zieke (ex-)werknemer is dat niet. Let op: werknemers kunnen zelfs gekort worden op hun uitkering als zij meewerken aan een ontslag tijdens een ontslagverbod.

Wat is een ontslagverbod?

Voor een zieke werknemer geldt een ontslagverbod. De werkgever mag de arbeidsovereenkomst tijdens ziekte niet opzeggen. Werkt de medewerker mee aan een ontslag tijdens ziekte, dan kan het UWV dit aanmerken als een benadelingshandeling. Zodra hiervan sprake is wordt de werknemer gekort op zijn uitkering.

Laatste redmiddel? Nee!

Werknemers met een burn-out zien vaak geen andere oplossing dan ontslag te nemen. Een andere oplossing is er echter wel degelijk. Laat je als werknemer goed informeren! Ook werkgevers hebben er zelf belang bij om de werknemer beter te laten worden (en dus niet het dienstverband te beëindigen). Zodra de werknemer in staat is weer aan het werk te gaan, dan kan dit bij een ander bedrijf mét behoud van het dienstverband. Dit heet ‘re-integratie tweede spoor’. Meer hierover lees je op de UWV website.

Werkgever, verzeker je!

Een werkgever die zijn medewerker ziek uit dienst laat gaan, moet opdraaien voor de kosten. Je kunt je als werkgever verzekeren tegen dit risico bij het UWV. Vaak kiezen werkgevers er voor om eigen risico-drager te zijn. Dit betekent dat een werkgever dan zélf uitkeringen en de kosten van de re-integratie moet dragen van zijn ex-werknemer. Je leest het goed: ex-werknemer. De werkgever moet dus zelfs nog betalen als de werknemer al uit dienst is. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Conclusie

Ziek uit dienst treden is kortom onwenselijk. Zowel voor de werkgever als voor de werknemer is dit een kostbare aangelegenheid. Laat je goed informeren en als je er toch niet uitkomt kan Miss Legal uiteraard een helpende hand bieden. Neem hiervoor contact met ons op!

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!