Volvo XC40

Nog een paar maanden, dan kunnen de eerste gelukkigen hun splinternieuwe Volvo XC40 in ontvangst nemen. Het betreft dan de D4 en T5 (R-Design) Intro Edition uitvoeringen die zo’n 60 mille kosten. Flinke bedragen voor een compacte SUV, maar als je kijkt hoe afgeladen met extra’s deze auto’s zijn dan is het wel te verklaren. Volvo verwacht overigens van de XC40 T3 uitvoering, die vanaf de komende zomer geleverd wordt, de meeste exemplaren te kunnen verkopen in Nederland. Die staat voor de vanaf prijs van €39.975 in de boeken. In de loop van 2018 volgen nog een D3 en T4 versie van de XC40 en ook een hybride en een volledig elektrische versie staan op stapel.

Met de introductie van de XC40 heeft Volvo zijn SUV aanbod compleet; XC90, XC60, XC40. De reacties van vakpers en andere autoliefhebbers zijn enthousiast over het SUV aanbod van Volvo. De nieuwe XC60 kwam in 2017 als beste auto uit de Euro NCAP crashtesten en de XC40 behoort tot de 7 finalisten voor de titel Auto van het Jaar 2018. 

De buitenkant

Aan de buitenkant vallen een paar onderdelen op die echt des Volvo zijn, zoals de achterlichten, de Thor hammer-koplampen en de grille aan de voorkant. Maar voor de rest; dit is een compleet nieuwe designlijn van de Zweden. De XC40 lijkt niet op zijn grotere broers XC60 en XC90. En dat is ook niet zo vreemd want de XC40 is gericht op een jongere doelgroep. De XC40 doet sportiever en stoerder aan. Het knappe is dat hij toch dat typisch Scandinavische design heeft waar wij ook in onze streken zo van houden. De XC40 wordt in Gent, België gebouwd. Je kunt de XC40 ook in two-tone kleurstelling bestellen, met een wit of zwart dak. De voorkant van de auto vinden we sterk qua design, aan de zijkant, met name de schuine C-stijl, moeten we wennen. Op de foto’s oogt de auto aan de kleine kant, maar dat is gezichtsbedrog. Op filmbeelden komt hij beter tot zijn recht; het is een vrij grote auto voor deze klasse. Te vergelijken met Volkswagen Tiguan en Mazda CX-5.

De XC40 is verder te personifiëren door een keuze te maken uit de diverse aankledingsmogelijkheden zoals Momentum, Inscription of R-Design en de Intro Editions. Daarnaast is er nog te kiezen uit een lijst met opties. Standaard zijn led-koplampen en lichtmetalen 17-inchwielen.

De binnenkant

Vergeleken met z’n concurrenten is dit een van de best uitgeruste SUV’s in deze klasse. Kijk alleen al naar de veiligheids- en rij-assistentiesystemen; Pilot Assist, City Safety, Run-off Road Protection & Mitigation, Cross Traffic Alert met Brake Support, Rear Collision Warning, Lane Keeping Aid en de 360°-camera voor het parkeren. In elke XC40 zit standaard een 12,3-inch digitaal instrumentenpaneel, en een 9-inch touchscreen gekoppeld aan het Sensus-systeem.

Het interieur straalt rust en overzichtelijkheid uit. Er zijn mooie materialen gebruikt en de afwerking is prima.

De motoren

De motorenrange begint met de T3 met 1,5 liter 3 cilinder benzinemotor en 156 pk. Schakelen gaat in deze uitvoering met een handmatige zesbak. Deze auto wordt aangedreven door de voorwielen.

De T4 heeft een 190 pk sterke 4 cilinder benzinemotor. Deze is gekoppeld aan een achttrapsautomaat. All Wheel drive kost € 4.000 extra.

Voorlopige topmotorisering is de T5 met 2,0 liter4 cilinder benzinemotor. Die motor levert 247 pk en drijft de 4 wielen aan via een achttraps automaat. Sprinten van 0 naar 100 km gaat in 6,5 seconden.

Dieselen kan met de 4 cilinder D3-dieselmotor met 150 pk of met de D4 2,0 liter met 190 pk. Die laatste is voorzien is van vierwielaandrijving en een achttrapsautomaat.

Later volgen dus nog een plug-in hybride, de Twin Engine met in totaal 180 pk en een volledig elektrische XC40.

Bestellen

De XC40 wordt voorlopig alleen als T5 en D4 uitgeleverd, maar de T3 is al wel te bestellen. De vanaf prijs van de T3 is €39.975. Die prijs houdt het midden tussen z’n concurrenten zoals Audi Q3 1.4 TFSI, BMW X1 sDrive18i en Mercedes-Benz GLA 200 in vergelijkbare uitvoering. Voor het Scandinavische wintergevoel;

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!