Overtuigen met pauzes

Een overtuigende spreker is een spreker die precies weet welk effect goede pauzes hebben: deze werken niet alleen spanningsverhogend, maar dragen vooral ook bij aan een goede landing van je woorden bij je publiek. Maar een doordacht getimede pauze sorteert nog veel meer effecten.

Pauze als interpunctie

Vergeet nooit dat een luisterend publiek niet met je mee kan lezen. Ze hebben geen idee wanneer jij een nieuwe zin, een nieuwe alinea of een nieuw onderwerp begint. Je pauzes moeten daarin als het ware voorzien. Een goede pauze is voor een speech hetzelfde als wat een komma, een onderstreping, een tussenkopje of een andere accentuering is voor een tekst. Las dus altijd pauzes in voor en na belangrijke punten, na alinea’s en voor en na samenvattingen bijvoorbeeld.

Overbrengen van inhoud én emotie

Een andere belangrijke functie van een pauze is dat deze je publiek in staat stelt om je woorden ook echt te verwerken. Een pauze zorgt ervoor dat je woorden aankomen en landen bij je publiek. Je stelt je luisteraars in staat je woorden te verwerken en erop te reflecteren. Maar misschien nog wel belangrijker: net als in een gesprek kun je pauzes gebruiken om emoties over te brengen: verdriet, boosheid, vreugde en verlangen beklijven beter als je ze voorziet van een authentieke pauze.

Gezond en verstandig

Het inlassen van een pauze heeft niet alleen voordelen voor je publiek, maar ook voor jezelf. Allereerst zijn pauzes gezond: ze stellen je in staat even adem te halen of een slokje water te nemen, wat je stem weer ten goede komt; het water smeert je keel. Bovendien zijn pauzes verstandig: ze stellen je namelijk in staat om even na te denken over je volgende woorden, waardoor die er naar alle waarschijnlijkheid veel beter uitkomen. Denken en dan spreken gaat altijd beter dan sprekend denken. En last but not least: het nemen van een pauze is een van de beste manieren om het gebruik van ergerlijke stopwoordjes als “eh” tegen te gaan.

Powerpauze

Pauzes zijn er in soorten en maten: variërend van de komma- en zinspauzes tot de dramatische pauze of de even-een- slokje- waterpauze. Maar de mooiste en beste pauze is toch wel de pauze voordat je überhaupt begonnen bent met spreken: de pauze aan het begin van je speech: de powerpauze. Dwing jezelf voordat je begint eens je publiek écht in de ogen te kijken, terwijl je in je hoofd elk woord van je openingszin, een voor een, voor jezelf opzegt. Elke seconde die je wacht, zal de impact van je opening vergroten.

Deze stille voorbereiding stelt je in staat je gedachten op orde te krijgen, je ademhaling onder controle te krijgen, de juiste houding aan te nemen en aldus vol zelfvertrouwen van start te gaan. Maar nog veel belangrijker: de powerpauze levert je gegarandeerd de aandacht van je publiek op. En daarmee dragen die paar seconden stilte aan het begin van je presentatie misschien wel meer bij aan je overtuigingskracht dan duizend woorden.

Tekst: Henri Raven
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!