search

Published by DN Smit Productions

Mobieltje vanaf nu
te gebruiken als OV-chipkaart

Written by Lifestyle NWS, 5 months ago, 0 Comments
FacebookEmailTwitterPinterestPrintShare

Mobieltje vanaf nu te gebruiken als OV-chipkaart

Heb jij een Android-toestel en ben je klant van Vodafone of KPN? Dan kun je vanaf vandaag je mobieltje gebruiken om in te checken in het openbaar vervoer. Je ov-chipkaart kun je vanaf nu thuislaten. De ov-bedrijven, KPN, Vodafone en ov-chipkaartmaker Translink werkten de afgelopen jaren al samen aan een beperkte proef met mobiel inchecken. En vanaf vandaag is het dan eindelijk zover. 

Hoe maak je je mobiel gebruiksklaar?

Om een Android-toestel als ov-chipkaart in te zetten, moeten gebruikers wel eerst controleren of hun telefoon geschikt is op ov-chipmobiel.nl. Daarna kan een digitale ov-chipkaart geïnstalleerd worden op een versleuteld deel van de sim-kaart. Het toestel moet wel voorzien zijn van een nfc-chip. De provider heeft daardoor geen inzicht in de reisgegevens van gebruikers. Vodafone-klanten moeten de app installeren via de Vodafone Wallet-app, KPN-klanten moeten de ov-chipmobiel-app gebruiken.

Hoe werkt het?

Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd werkt het reizen precies hetzelfde als met een reguliere ov-chipkaart. Gebruikers houden de achterkant van hun telefoon tegen incheckpalen of poortjes op stations en kunnen hun reis beginnen. Wanneer je incheckt met je smartphone betaal je vol tarief, je kunt ook automatisch opladen ingeschakelen. Leeftijdskorting is al beschikbaar, andere abonnementen en trajectkaarten kunnen in een later stadium aan de mobiele ov-chipkaart worden toegevoegd.

Via de bijbehorende app kun je je actuele saldo bekijken, je laatste tien reizen inzien en krijg je een melding als je vergeet uit te checken. De functie werkt nog niet met iPhones. Hoewel iPhones al een aantal jaar zijn voorzien van nfc-chip, stelt Apple die niet open voor ontwikkelaars. De chip is alleen voor gebruik met Apple Pay, dat in Nederland nog niet beschikbaar is.

 

Bron: NuTech
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!