Kersthapjes met bijpassende wijnen

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne (28) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Het is weer bijna kerst! De tijd van lichtjes in het donker, gezellig samenzijn en lekker eten. Maar zo’n kerstdiner geeft vaak meer stress dan zou moeten. Maak het jezelf dit jaar niet al te ingewikkeld – je hebt het immers al druk genoeg – en kies voor hapjes die weinig werk kosten om te maken, en er toch spectaculair uitzien. Start je kerstdiner met deze amuses en bijpassende wijnen en je gooit gegarandeerd hoge ogen bij je gasten!

De juiste volgorde

Wanneer je meerdere wijnen per avond serveert – wat je natuurlijk doet met kerst – is het belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt. Een jonge rode wijn drink je vóór rijke rode wijnen, jonge wijnen serveer je vóór oude wijnen, droge wijnen vóór zoete en witte vóór rode. Als gouden regel kun je aanhouden dat je in ieder geval nooit terug mag verlangen naar de vorige wijn…

Bij een ideaal menu komt bij elke gang een andere wijn op tafel, en bouw je de kwaliteit op om de smaakpapillen niet te veel te vermoeien. Je begint de maaltijd met lichte, frisse wijnen met een goed zuurgehalte en gaat vervolgens over op rijke wijnen met flinke tannines.

Coquilleprikkers

Een van mijn all time favourites is toch wel dit gerechtje met coquilles: ontzettend eenvoudig om te maken en het ziet er toch heel chic uit!

Bestrijk een aantal coquilles (2 of 3 per persoon) met olie en steek in elke coquille één satéprikker. Gril de coquilles in een grillpan ongeveer 1 minuut aan elke kant. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Zet de coquilleprikkers in een mooi glas – bij elkaar of per persoon – en serveer met chilisaus. Je kunt de coquilles ook van tevoren in sojasaus met sesamzaadjes dopen; de sesam geeft een leuk, feestelijk effect. Een ideaal klein hapje om de avond mee te starten!

Wijntip: een chardonnay met lichte houtrijping, bijvoorbeeld een goede Chablis, maar ook een frisse Riesling of Chenin Blanc smaakt hier heerlijk bij.

Blini’s met vijgen

Ook altijd een hit met kerst zijn blini’s: een soort luchtige poffertjes van boekweitmeel. Je ziet ze vaak belegd met zalm, maar een andere kleurrijke variatie is dit receptje met ham, mascarpone en vijgen. Overigens gebruik ik gewoon kant-en-klare blini’s: die zijn tegenwoordig in de meeste grote supermarkten wel verkrijgbaar.

Reken 2 a 3 blini’s per persoon. Leg op elke blini een plakje gedroogde ham (bijvoorbeeld parma of serrano), schep daar een theelepel mascarpone op en eindig met een partje vijg. Sprenkel er eventueel nog wat balsamico overheen en klaar zijn je mooie amuses!

Wijntip: ga voor een stevige maar fruitige rosé die niet wegvalt bij de sterke smaken van de parmaham en vijgen. Wie zegt dat rosé alleen in de zomer kan?!

Witlofbootjes

Ben je op zoek naar een vegetarisch hapje? Deze witlofbootjes zijn origineel en het knapperige, bittere van de witlof is een supercombinatie met het romige, fris-pittige van de guacamole. Bovendien ziet ook deze amuse er feestelijk uit en tover je hem zo op tafel.

Haal de blaadjes van een paar stronkjes witlof en spreid ze alvast uit op een schaal met de holle kant naar boven. Maak dan de guacamole: prak met een vork een paar rijpe avocado’s in een kom samen met een paar gesnipperde sjalotjes, wat limoensap en in kleine stukjes gesneden tomaat. Voeg naar smaak chilipeper, zwarte peper en zout toe. Schep met een theelepel voorzichtig een beetje guacamole in elk blaadje witlof, of serveer de guacamole er als een dip bij.

Wijntip: een frisse, droge sauvignon blanc, bijvoorbeeld een Pouilly-Fumé.

 

Bronnen: www.allerhande.nl, www.leukerecepten.nl
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!