Hotel overboekt: en nu?

Miss Legal schrijft iedere twee weken een artikel voor de lezeressen van Lifestyle NWS vol met tips rondom juridische kwesties en empowerment! Vandaag: Hotel overboekt, wat nu? De zomer komt er weer aan! Veel mensen zijn al bezig met het plannen van de zomervakantie: de voorpret is begonnen. Helaas blijft er van dit plezier soms weinig over wanneer bij aankomst op de vakantiebestemming blijkt dat het zorgvuldig uitgekozen hotel overboekt is.

Overgeboekt naar een ander hotel

Dit overkwam Marieke vorig jaar toen zij aankwam in Turkije. Het vijfsterrenhotel, met uitzicht op zee en met mooie glijbanen voor de kinderen, bleek al vol te zitten. Marieke en haar gezin werden overgeboekt naar een driesterren hotel, tien kilometer van het strand vandaan. Mag dit zomaar? En wat kun je in zo’n situatie het beste doen? Marieke nam na afloop van haar vakantie contact met ons op en vroeg ons om advies.

Probleem oplossen

Wanneer er op je vakantiebestemming iets fout gaat, neem dan altijd direct contact op met de host/hostess van de reisorganisatie. Zij moet de kans krijgen om dit probleem op te lossen. Wat is ‘het probleem oplossen’? Bij een overboeking betekent dit dat het vervangende hotel minimaal gelijkwaardig moet zijn aan het geboekte hotel, of beter. In het geval van Marieke heeft de reisorganisatie dit dus niet gedaan. Minder sterren en verder weg van het strand is juist een downgrade.

Wat is gelijkwaardig?

Het hotel moet dus minimaal gelijkwaardig zijn, of beter. Maar wie bepaalt nu wat wel gelijkwaardig is? Smaken verschillen immers. De ANVR-reisvoorwaarden (de brancheorganisatie voor reisorganisaties) bepalen dat er moet worden gekeken naar drie punten:

1. Ligging;
2. Faciliteiten;
3. Kwalificering.

Als je een hotel aan het strand hebt geboekt, dan hoef je dus geen genoegen te nemen met een hotel 15 kilometer verderop. En wanneer je een driesterrenhotel hebt gekozen, dan mag jouw reisorganisatie je alleen naar een andere driesterrenhotel overplaatsen, of naar een vier- of vijfsterrenhotel.

Onder protest

Is er echt geen andere mogelijkheid, en wil je je vakantie niet afbreken, accepteer dan het vervangende hotel onder protest. Hiermee behoud je je recht op een schadevergoeding na afloop van je vakantie. Wanneer je een vervangend hotel niet onder protest accepteert, lijkt het probleem opgelost en kun je na afloop van je vakantie geen klacht meer indienen. Laat dus altijd (schriftelijk!) weten dat het de ‘oplossing’ onder protest accepteert en daarmee alle rechten voorbehoudt.

Terechte klacht

Marieke had dus een terechte klacht en via Miss Legal hebben wij haar succesvol aan een vergoeding kunnen helpen. Heb jij ook te maken (gehad) met een overboeking of heb je een andere klacht over je vakantie? Wij helpen je graag!

Nog even wat tips op een rijtje:

  • Boek je reis altijd bij een organisatie die is aangesloten bij het ANVR en SGR;
  • Is er iets mis? Neem dan altijd contact op met de reisleiding tijdens je vakantie. Achteraf klagen heeft (vaak) geen zin;
  • Vul een klachtenformulier in zodat je na afloop van je vakantie kunt aantonen dat je je klacht hebt gemeld. Is er geen klachtenformulier voor handen? Zet je klacht dan in ieder geval op de mail;
  • Dien je klacht binnen een maand na thuiskomst in bij het boekingskantoor;
  • Niet tevreden met de reactie die je krijgt? Dan kun je binnen drie maanden na thuiskomst nog terecht bij de Geschillencommissie Reizen.

 

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!