sommelier

Hoe word je sommelier?

Bourgondiër en wijnliefhebber Anne (30) leert jullie met veel plezier elke maand wat bij over wijn; van leuke, handige weetjes tot tips voor bij het uitzoeken van wijn in een supermarkt, café of restaurant. Steeds meer restaurants richten zich op goede, betaalbare wijnen en de ene na de andere laagdrempelige wijnbar opent zijn deuren. De sommelier heeft zijn stijve, afstandelijke imago van zich afgeschud en is steeds hipper en toegankelijker geworden. Bovendien wordt het beroep steeds populairder onder vrouwen. Hoogste tijd dus dat ik jullie meeneem in de wereld van sommeliers!

Wat doet een sommelier precies?

Een sommelier is verantwoordelijk voor de inkoop en opslag van de wijnen die worden geserveerd in voornamelijk de betere restaurants. Dit wil zeggen dat hij of zij de wijnen selecteert, contacten onderhoudt met wijnleveranciers, de kelder beheert en leveringen controleert. Dit alles natuurlijk met het doel om de gasten van een passend wijnadvies te voorzien bij hun eten en wijn-spijscombinaties uit te kiezen. Een sommelier stelt dus ook de wijnkaart op en hij of zij serveert de wijn bij de restaurantgasten aan tafel. Als sommelier moet je goede kennis hebben van wijnen, wijnjaren en druivensoorten. Daarnaast is het handig om een goede, getrainde neus te hebben en enigszins psychologisch inzicht kan ook zeker van pas komen.

Welke opleiding heb je nodig?

Als je sommelier wilt worden, moet je tegenwoordig een specifieke opleiding volgen. Er bestaan verschillende beroepsopleidingen voor het vak van sommelier, maar je kunt nog beter de erkende opleiding tot vinoloog aan de Wijnacademie volgen. Deze opleiding neemt gedurende een jaar minstens 1 dag (opleiding) en 2 avonden (zelfstudie) in beslag. Je leert er veel theorie over bodemsoorten, wijnbouw, druivenstokken en verschillende klimaten, maar er is ook veel tijd ingeruimd voor het – minstens zo belangrijke – leren proeven van wijn: iedere maandagochtend starten de studenten met 2,5 uur lang wijnproeven! Daarnaast leer je in je ‘proefgroep’ om blind te proeven.

De opleiding vereist wel enige basiskennis, en daarom kan niet iedereen zomaar starten. Maar met bijvoorbeeld een diploma op niveau SDEN 3 – waar je overal in Nederland cursussen voor kunt volgen – word je toegelaten.

En dan?

Wanneer je de opleiding hebt afgerond, mag je jezelf vinoloog noemen. Klinkt niet slecht, toch? Wanneer je je bovendien inschrijft in het vinologenregister en na elke tien jaar opnieuw examen doet, mag je de titel ‘register vinoloog’ dragen, wat zoveel wil zeggen als dat je voldoende en geactualiseerde wijnkennis hebt. Vervolgens kan je natuurlijk in een restaurant of hotel gaan werken, maar ook een baan bij een speciaalzaak, importeur of (horeca)groothandel behoort tot de mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijfje beginnen en zelf wijnproeverijen organiseren.

Nieuwsgierig geworden na dit artikel, en overweeg je wellicht een carriereswitch? Kijk dan eens op de site van de Wijnacademie: www.wijnacademie.nl!

 

Meer culinaire artikelen? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS culinaire rubriekk!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!