bananenplant

Een bananenplant in huis is super gezond!

We blijven qua planten nog even in de fruitsferen (zie ons artikel over de ananasplant). Naast het feit dat het gewoon een erg stijlvolle plant is om te zien, zie je de print van bananenblad ook weer helemaal terugkomen in zowel het interieurdesign als de fashion-industrie. Maar wist jij dat het blad, naast haar schoonheid, ook heel functioneel is en je gezondheid een boost kan geven?

Bananenblad weetjes

  • De grote bladeren zorgen voor veel vocht in de lucht, wat zorgt voor een gezond binnenklimaat.
  • De bladeren bevatten een natuurlijk antioxidant (EGCG) wat een geïrriteerde of pijnlijke plek op de huid kan verzachten. Hoe? Dompel het blad in koud water en leg het op de gevoelige plek. Tip: koop een crème waar bananenblad extract in is gebruikt.
  • Het geeft niet alleen een tropisch gevoel om je eten op te dienen op een bananenblad, maar ook hier doet het antioxidant haar werk. Door het blad mee te stomen, bakken of grillen komt het EGCG vrij in het gerecht en serveer je een extra gezond gerecht! Bananenbladeren kun je ingevroren kopen bij de toko.

Let op: wil je het blad voor je huid of koken gebruiken? Dan moet je ze eerst even ontdooien en wassen onder de koude kraan.

Kleuren en vormen

De bananenplant wordt vaak bananenboom genoemd, omdat hij een schijnstam heeft. Vanuit het middelpunt wordt steeds een nieuw bladerendek omhooggeduwd, vervolgens ontvouwt het zich. De schijnstam van de Musa ingens kan een omvang van maar liefst drie meter krijgen.

Er zijn wereldwijd ongeveer 400 rassen. De Cavendish is de belangrijkste soort voor onze eetbare bananen. De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel. Uit de wortelstokken groeien nieuwe uitlopers, die je kunt stekken.

Waarom zijn bananen krom?

De vraag der vragen en het antwoord hierop. De zwaartekracht zorgt dat de vruchten naar beneden hangen. De vruchten willen echter liever naar boven groeien en doen daar hun uiterste best voor.

Beeld: mooiwatplantendoen.nl
Meer lifestylenieuws? Check onze uitgebreide Lifestyle NWS lifestylerubriek!
Wil jij op de hoogte blijven van al het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!