10 tips om met woede op collega’s om te gaan

De collega die zich altijd drukt in de vergadering en zich koest houdt als er wat extra moet worden gedaan. De collega die nooit op tijd komt. Of de collega die altijd wat te klagen heeft en een negatieve stoorzender is in het team. De collega die altijd te laat is met het inleveren van gegevens. Hoe ga je ermee om? Je kunt je opvreten, hem of haar de huid volschelden of er met een grote boog omheen lopen. We hebben allemaal collega’s die ons irriteren. Expert Carien Karsten geeft tips om je woede in goede banen te leiden.

10 tips om je woede in goede banen te leiden

  1. Doe eens in een werkoverleg een gekke oefening. Je deelt het team op in twee teams en laat ieder team foute reacties bedenken op een irritante (denkbeeldige) collega. Het team dat de meeste foute reacties heeft bedacht, of de allerfoutste, heeft gewonnen.
  2. Oefen met een collega een goede manier van feedback geven volgens het 4G model. Je beschrijft de Gebeurtenis alsof je die door een camera hebt waargenomen, feitelijk dus, het Gevoel dat jij en de andere collega’s ervan krijgen, het Gevolg en de Gewenste uitkomst. Maak van feedback geven een gewoonte en geen uitzondering. Oefen in het begin op collega’s waar je een goede band mee hebt. Als dat je goed afgaat, neem je een irritante collega voor je feedback.
  3. Wat is er leuk aan je collega, wat is de uitzondering op zijn hinderlijke gedrag? Geef je collega een complimentje voor wat je wel graag ziet.
  4. Ontploffen, een flink foute reactie, overkomt iedereen weleens. Haal de kou uit de lucht door excuus te maken over je controleverlies en bespreek wel wat je dwarszit volgens het 4G model. Neem je zelf niet te kwalijk dat je uitgebarsten bent en zie de goede kant ervan: het lucht flink op.
  5. Maak geen spaarzegeltjes van de tekortkomingen van een ander. Wacht niet af tot een ander nog eens iets totaal fouts doet, waardoor jij gerechtvaardigd je woede kan uiten. Bespreek het op een goed tijdstip (dus niet wanneer je zo een afspraak hebt en de deur uit moet).
  6. Leer om je te ontspannen. Door boosheid nemen de stresshormonen alleen maar toe, dus leer ademhalingsoefeningen aan en pas die regelmatig toe.
  7. Wat kun je leren van de collega waar je het meest allergisch voor bent? Stel dat je zelf een harde werker bent en je je dood ergert aan een collega die zich al ziek meldt als hij een griepje voelt opkomen. Wat kun je van hem leren? Beter voor jezelf zorgen? Grenzen stellen?
  8. Wanneer heb je je emoties goed onder controle? Bij het zingen, diepzee duiken, skiën? Bedenk een situatie waar het je heel goed lukt controle over jezelf te hebben en haal die situatie naar voren als je de controle dreigt te verliezen. Concentreer je dan op je ademhaling, of op een bepaald muziekstuk in je hoofd of op het lekkere eten dat je hebt gemaakt. Vaak lukt het je dan om te denken: waar maak ik me eigenlijk druk om? Daar heb ik alleen mezelf mee. Focus op iets anders, waar je wel gelukkig van wordt.
  9. Hou je de woede lang vast en ben je ’s nachts nog bezig met de collega op de vuist te gaan? Pak een schetsboek en maak cartoons. In de eerste zet je jezelf met je collega, in de tweede wat je hem aan zou willen doen, in de derde het gevolg ervan en in de vierde hoe je je voelt. Heb je zo genoeg afstand genomen? Maak dan een tekening met tekstballon waarin de feedback staat en de reactie van de collega. Teken door totdat je voelt dat je er wel klaar mee bent. Een variant hierop is: alle negatieve gedachten over je collega op papier zetten en dat papier in hele kleine stukje scheuren of verbranden in de wasbak.
  10. Stel dat jij je collega bent en net zo irritant. Beschrijf eens tien voordelen aan het gedrag. Waarom is het zo moeilijk het gedrag te veranderen? Beschrijf de belemmeringen. Wat heb je in de rol van je collega nodig om het gedrag los te laten?

Pik een tip uit het bovenstaande rijtje eruit en probeer dat eens uit. Monitor de gevolgen en misschien kom je zo op andere en meer effectieve manieren om iets aan te pakken.

Tekst: Carien Karsten
Wil jij op de hoogte blijven van het laatste lifestyle nieuws en meekijken achter de schermen van de Lifestyle NWS redactie? Volg ons dan op Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest!